Oracle åpner seg mot HP og IBM

Oracle lanserer 10g for "grid computing". En av de fire nyhetene åpner opp for konkurrentene HP og IBM.

Oracle lanserer 10g for "grid computing". En av de fire nyhetene åpner opp for konkurrentene HP og IBM.

Elitedivisjonen i IT-bransjen kappes nå om å bygge ferdig sine såkalte grid-systemer. Dette er systemer som fordeler arbeidsoppgaver og datalagring utover en stor gruppe servere på en langt mer automatisk og dermed billigere måte enn tradisjonelle klynger.

Det er bare 4-5 selskaper som er store og brede nok til å være med i konkurransen: Ifølge Gartner er dette IBM, HP, Sun, etterhvert Microsoft og Oracle.

I dag lanserer Oracle et av de mest komplette tilbudene innen grid, men når Oracle 10g-samlingen faktisk kommer i salg er foreløpig ikke kjent. Oracle-world i San Francisco åpnet i går, men det er først senere i dag at Oracle-sjef Larry Ellison offisielt lanserer Oracle 10g, den nye versjonen av selskapets hovedprodukt.

Lekkasjene er såpass omfattende at det er klart hva selskapet skal lansere. (se sak under). Der de to tidligere oppgraderingene 8i og 9i har fokusert på Internett, står g for grid.

    Les også:

10g lar bedrifter bruke store mengder billige, rackmonterte Intel-baserte servere til å løse oppgavene som i dag krever store og mindre kostnadseffektive servere. IT-sefen vil med 10g styre et stort antall maskiner og lagringsenheter som en stor, virtuell maskin. Dette kan i dag gjøres med klynger (clustere), men det krever mye manuell konfigurering - man må installere programvaren på hver maskin som skal delta og konfigurere hver applikasjon og maskin til hva som skal kjøres hvor.

I tillegg til ny database og applikasjonsserver, lanserer Oracle også Oracle Enterprise Manager. For Oracle 9i har blitt kritisert for å være vanskelig å administrere. Oracle-sjefen skal også lansere en ny versjon av epost/samarbeidsprodukter Collaboration Suite. Alle produktene er laget for Linux og Windows.

Les tidligere saker:

Oracle hevder de halverer prisen på e-post og
Kraftig utvidelse av Oracles samarbeidssuite

Den nye Enterprise Manager er kjernen i grid-systemet og skal automatisere fordelingen av oppgaver, installasjon av programvare og fordeling av data. Dermed tar Oracle et solid skritt innover i terrenget til leverandører av largringsprogramvare som EMC og Veritas.

Men samtidig åpner Oracle seg ironisk - og nødvendig - mot HP og IBMs grid-strategier og verktøy. For det er ikke så mange kunder som bare eier Oracle-systemer.

Oracle har skal derfor publisere grensesnittene sine slik leverandører som IBM og HP kan tilpasse administrasjonssystemer som Tivoli og OpenView til å styre Oracle 10g. Integrasjonen vil også øke samspillet mellom Oracle og konkurrentenes grid-strategier.

Men Oracle 10g synes foreløpig å ligge lengst fremme, takket være Oracle leveranse av en komplett portefølje.

IBM kaller sin grid-strategi for OnDemand og HPs initiativ heter Adaptive Enterprise .

Til toppen