ORACLE SPARC

Oracle bringer Sparc-arkitekturen til den offentlige nettskyen

Tar i bruk ny og billigere prosessor.

Oracle lanserer Sparc-baserte nettskytjenester basert på den nye Sparc S7-prosessoren.
Oracle lanserer Sparc-baserte nettskytjenester basert på den nye Sparc S7-prosessoren. Bilde: Olga Altunina/Colourbox, Oracle. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juni 2016 - 12:01

Oracle lanserte i går en ny lillebror til selskapets Sparc M7-prosessor. Den nye prosessoren heter Sparc S7. Den gjør det mulig for Oracle å tilby Sparc-baserte servere og små klynger til lavere pris enn i dag. Men mest interessant er nok at den også danner grunnlaget for en Sparc-basert nettskytjeneste, som en utvidelse av Oracle Cloud.

x86-alternativ

Den nye Oracle Sparc Cloud-tjenesten blir temmelig unik, siden i praksis alle andre nettskytjenester er basert på Intels x86-arkitektur. Oracle opplyser at de Sparc-baserte nettskytjenestene vil ligge på omtrent pris.

Sparc-prosessorene til Oracle har en del sikkerhetsfunksjonalitet som også skal være interessant. Samtidig er Oracle opptatt av å påpeke hvilke ytelses- og prisfordeler Sparc har på visse områder, sammenlignet med x86-baserte systemer. 

Det er dermed liten tvil om at Oracle ikke bare ønsker at eksisterende Sparc-kunder flytter arbeidsoppgaver fra egne Sparc-servere over i selskapets nettsky, men også forsøker å lokke nye kunder over på Sparc-plattformen. 

– Vi er fortsatt i de tidlige fasene av cloud computing-adopsjonen, og etter hvert som markedet modnes, vil virksomheter i økende grad flytte kritiske enterprise-oppgaver til nettskyen, sier John Fowler, executive vice president for Systems-området til Oracle, i en pressemelding. 

Innen 2020

Denne modningen kan dog skje raskt, skal man tro Gartner. Analyseselskapet mener nemlig at en «no-cloud»-policy i virksomheter i 2020 vil være like uvanlig som en «no-internett»-policy er i dag. Dette opplyste selskapet i en pressemelding i forrige uke.

Gartner mener likevel at en hybrid tilnærming, med hvor både private og offentlige nettskyer benyttes, vil være det være det vanligste. 

Selskapet regner også med at både regnekraften som tilbys av nettskyleverandører i form av IaaS- og PaaS-tjenester (Infrastructur/Platform as a Service) i 2020, vil passere det som selges og installeres i bedrifters datasentre. Samtidig anser Gartner det som trolig at omsetningen av de samme typer nettskytjenester vil ha passert omsetningen av servere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.