Oracle får trolig nei

USAs antitrustmyndighet skal helle i retning av å avvise Oracles oppkjøp av PeopleSoft.

USAs antitrustmyndighet skal helle i retning av å avvise Oracles oppkjøp av PeopleSoft.

Etter å ha avhørt toppsjef Larry Ellison i Oracle og begge nestkommanderende Chuck Phillips og Safra Catz skal USAs justisdepartement helle i retning av å avvise Oracles planlagte oppkjøp av PeopleSoft, skriver Wall Street Journal med henvisning til "advokater som står saken nær".

Kjernen i avgjørelsen er definisjonen av hvilket marked oppkjøpet angår og oppfatningen av hvem som konkurrerer der. Ser man snevert på det, består konkurrentene av SAP, PeopleSoft og Oracle, ordnet etter størrelse, og konkurransen blir for innskrenket dersom nummer tre kjøper nummer to. Man derfor trygt anta at Ellison, Phillips og Catz under avhørene malte Microsoft-fanden på veggen i så sterke farger som mulig. Straks Microsoft oppfattes som en del av et marked er det klart at andre aktører må få lov til å slå seg sammen for å møte den fra Bill Gates' utemmede og teknologikyndige kapital.

Om USAs justisdepartement bestemmer seg for å avvise oppkjøpet – avgjørelsen ventes i slutten av februar – må det anlegge sak for en rett i San Francisco og få medhold der. Oracle vil antakelig ikke gi seg uten kamp.

Det er likevel ikke gitt at Oracle får medhold hos PeopleSoft selv om det skulle få medhold hos myndighetene eller i rettsvesenet. PeopleSoft-aksjonærene har vist seg stadig mindre interessert. De siste tre månedene har PeopleSoft-aksjen holdt seg godt over Oracles bud på 19,50 dollar, og de siste fire ukene har den aldri sunket under 22 dollar.

Oracle vil neste uke presentere en liste over kandidater til PeopleSofts styre, der fire av åtte medlemmer står på valg seinere i år. Ifølge Wall Street Journal vil Oracle nominere fem kandidater i håp om å få styret utvidet til ni medlemmer. Med et styreflertall på sin side vil Oracle kunne få hevet tidligere styrevedtakene som legger økonomiske og rettslige hindringer mot et oppkjøp. Hvor sannsynlig det er at denne planen fører fram, vites ikke.

Både Oracle og USAs justisdepartement har nektet å kommentere godkjenningsprosessen i departementet.

Til toppen