Oracle frir til EU med erklæring om MySQL

EUs første reaksjon er positiv.

Oracle frir til EU med erklæring om MySQL

EUs første reaksjon er positiv.

I dag morges kunngjorde Oracle ti forpliktelser overfor friprogdatabasen MySQL, som skal iverksettes i tilfelle EU godkjenner kjøpet av Sun. Poenget for Oracle er å overbevise EU at MySQL ikke vil lide av å kontrolleres av sin store kommersielle konkurrent.

Noen timer seinere offentliggjorde EU-kommisjonen en erklæring der de beskriver Oracles nye forpliktelser som «betydningsfulle nye fakta». Det heter at konkurransekommissær Neelie Kroes er «optimistisk at saken vil få en tilfredsstillende utgang, samtidig som man kan være sikker på at kjøpet ikke vil påvirke den faktiske konkurransen på det europeiske databasemarkedet i negativ retning.»

Oracles kjøp av Sun er godkjent av USAs justisdepartement. EU-godkjenningen er det siste hindret mot at kjøpet kan gjennomføres. EU må komme med en endelig avgjørelse innen 27. januar.

I forrige uke ble det holdt en lukket høring om kjøpet, i regi av EU-kommisjonen. I forkant hadde tilhengere og motstandere mobilisert. Friprog-fellesskapet er delt. Miljøet rundt Free Software Foundation argumenterte for godkjenning, mens miljøet rundt MySQL-gründer Ulf Michael «Monty» Widenius er mot. Widenius frykter at MySQL vil gå dukken dersom Oracle får kontroll over friprogdatabasen.

Widenius' talsperson Florian Mueller sier til nyhetsbyrået Reuters at forpliktelsene Oracle kunngjorde i morges er «kosmetiske» og at de vil være «totalt uvirksomme» i det han oppfatter som hovedsaken: Å motivere andre kommersielle aktører enn Oracle til å investere i den videre utviklingen av MySQL.

Oracles ti forpliktelser er beskrevet i en pressemelding.

Oracle sier de vil investere mer i forskning og utvikling av MySQL hvert år de kommende tre årene enn de 24 millioner dollar som Sun brukte i sitt nyeste regnskapsår på friprogdatabasen. Oracle skal opprette og finansiere egne organer der henholdsvis kunder og utviklere samles for å melde om ønsker og behov. Lisensieringen av databasemotor og programmeringsgrensesnitt skal legges om slik at utviklere og kunder får fritt tilgang til kildekode og grensesnitt, samtidig som de står fritt til å distribuere det de selv lager uten å være begrenset av friproglisensen GPL.

Det heter videre at programmeringsgrensesnittene skal utvikles videre, og at MySQL Pluggable Storage Engine Architecture (databasemotorarkitekturen) skal videreføres.

    Les også:

Til toppen