Oracle gjør nytt gigantkjøp

Ryktene stemte: Oracle kjøper opp Siebel, en av de siste store uavhengige aktørene innen store forretningssystemer.

Ryktene stemte: Oracle kjøper opp Siebel, en av de siste store uavhengige aktørene innen store forretningssystemer.

digi.no kunne i dag morges melde at ryktene om at Oracle forhandler med Siebel om kjøp av selskapet hadde forsterket seg de siste dagene. Og nå i ettermiddag, før åpningen av børsen på østkysten kom bekreftelsen.

    Les også:

Oracle kjøper opp Siebel og kutter alvorlig inn på SAP som verdens største leverandør av økonomisystemer og annen forretningsprogramvare til større bedrifter.

Oracle betaler 3,6 milliarder dollar – hele 22,5 milliarder kroner, i kontanter og aksjer for Siebel. Til tross for et solid jafs i markedsstørrelse, er fremdeles Oracle mindre enn SAP.

For dette får Oracle kjøpt markedleder på systemer for kundbehandling (CRM). Siebel har 4000 av de største bedriftene i verden som kunder og 3,4 millioner kunder. Siebel vil tilføre Oracle en rundt 20 prosent vekst i omsetningen, forteller Oracle i sin pressemelding.

Det er dog to faktorer som kan velte planene: Det ene er om Siebels aksjonærer mot formodning skulle si nei. Det andre er FTC, de amerikanske konkurransemyndighetene, som var kritiske til markedskonsentrasjonen Oracles kjøp av Peoplesoft ga.

Oppkjøpet er enda en bekreftelse på den raske konsolideringen som foregår i bransjen for forretningssystemer. Siebel føyer seg inn en veritabel oppkjøpsrunde Oracle har gjort de siste årene. Oracle-sjef Larry Ellison har store ambisjoner utover å selge databaser, og har brettet opp lommeboken for å kjøpe seg opp mot SAP.

Ellison vant kampen om både den direkte Peoplesoft/JD Edwards og butikksystem-aktøren Retek. I tillegg kjøpte han i sommer opp I-flex, markedsleder på programvare til banker.

Ryktene om at Oracle arbeidet med å kjøpe Siebel hardnet til i forrige uke. Siebel er markedsleder på kompleks CRM (systemer for kundeadministrasjon) og er en av de siste store uavhengige aktørene som er igjen. I Norge bruker aktører som Telenor og Statoil Siebel for å holde rede på og administrere sine kunder.

De første ryktene dukket opp i mai, men i forrige uke begynte nye rykter å gå og dette løftet Siebel-kursen med åtte prosent. Ryktene underbygges også av at gründer Tom Siebel som hittil har sagt nei til Oracles fremstøtt, er ute av bildet. Nyansatte toppsjef George Shahee er mer positiv.

Årsakene til oppkjøpet er flere, men en forklaring er trenden i markedet: De store kundene ønsker å redusere sine IT-kostnader, og en av mulighetene er å kjøpe en av de ferdig integrerte samlepakkene fra SAP eller Oracle. Dette har vært med på å presse selvstendig aktører som Siebel, men nå kan Oracle friste med en bedre kobling mellom Oracle og Siebel.

En annen viktig pådriver for oppkjøpene er at det for programvareaktørene er blitt enklere med blant annet SOA-standarder som BPEL, web services og XML å koble sammen applikasjonene de uten å kode om alt fra bunnen.

Oppkjøpet er gode nyheter for blant annet Telenor, som i mai offentliggjorde at man skal bytte ut mange av sine forretningssystemer og standardisere på Oracle. Unntaket var Siebel-systemene som flere av Telenors divisjoner bruker, men nå får Telenor altså en bedre løsning på dette.

Etter svake tall i første kvartal gikk en gruppe Siebel-aksjonærer ut offentlig og sa at man burde lete etter en kjøper. En måned senere hevdet kilder i Siebel at ledelsen arbeidet med å selge selskapet.

Ryktene i amerikansk finansbransjen sier at Oracle og Siebel har forhandlet i flere uker og at en avtale er nært forestående, skrev Wall Street Journal. Ryktene viste seg altså å stemme svært godt.

Til toppen