JUSS OG SAMFUNN

Oracle: – Google har ødelagt for Java som mobilt operativsystem

Striden om Android fortsetter.

Har Android virkelig hindret Java-plattformen i å bli et potensielt operativsystem for mobile enheter? Oracle mener så.
Har Android virkelig hindret Java-plattformen i å bli et potensielt operativsystem for mobile enheter? Oracle mener så.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. aug. 2015 - 14:37

Oracle mener at Java hadde en reell mulighet til å bli et operativsystem for mobile enheter. Det går fram i et dokument Oracle har skrevet i forbindelse med striden om hvorvidt Googles implementering av 37 Java-programmeringsgrensesnitt i Android er ulovlig eller ikke. Dokumentet er gjengitt av Ars Technica her.

Ødelagt verdi

– [...] gitt den utbredte dominansen Android har oppnådd med dets fortsatte, uautoriserte bruk av de 37 Java API-pakkene de siste årene, har Android nå uopprettelig ødelagt Java fundamentale verdivurdering som et potensielt operativsystem for mobile enheter, ved å bryte «write once, run anywhere»-prinsippet som Java ble bygget på, heter det i dokumentet.

– Googles økende dominans i markedet for mobile enheter med Android, og dets fortsatte unnlatelse i å gjøre Android kompatibel med Java-plattformen har ødelagt den potensielle verdien av en lisensiert derivatversjon av Java-plattformen for markedet med mobile enheter.

J2ME

Nå var det likevel ikke slik at Android plutselig kom og overtok et mobilmarked hvor Java med «write once, run anywhere» hadde lykkes godt i. For særlig «write once, run anywhere» var det ikke.

Tilbakeblikk: Java-problemer kan ødelegge for spill på mobiler

 

Ny rettsrunde

I dokumentet skriver Oracle også at også utgaver av Android som har blitt utgitt etter at selskapet saksøkte Google i 2010, krenker Oracles copyright. Det understrekes at Android siden 2010 har blitt langt mer utbredt, ikke bare på smartmobiler, men også i enheter som tv-er, biler og smartklokker.

Dokumentet er sendt til dommer William H. Alsup ved United States District Court, Northern District of California, San Francisco. Alsup var også dommer i den opprinnelige rettsaken, hvor han konkluderte med at strukturen, rekkefølgen og organiseringen til programmeringsgrensesnitt ikke er beskyttet av opphavsrett.

Senere har en ankedomstol kommet til motsatt konklusjon, og Googles anke til høyesterett ble i juni avvist. Saken ble dermed sendt tilbake til rettssalen til Alsup hvor det skal avgjøres om Google likevel kan dekke seg bak de ikke helt klare, amerikanske reglene om rimelig bruk. Dette spørsmålet ble ikke besvart av juryen i den opprinnelige rettssaken.

Dersom Google får medhold i dette, kan selskapet trolig fortsette å bruke Java-programmeringsgrensesnittene uten å måtte betale Oracle.

Les mer: Google-anke avvist av amerikansk høyesterett 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.