Oracle/Google-saken starter i dag

Endelig klart for rettssak om Android og Java.

Oracle/Google-saken starter i dag
Larry Page og Larry Ellison, toppsjefer i henholdsvis Google og Oracle, greide ikke å komme til enighet i patent- og copyright-striden mellom selskapene om Java og Android. I dag starter rettssaken. Bilde:

I august 2010 gikk Oracle til søksmål mot Google med påstand om at Google har krenket Oracle-patenter og -opphavsrett med Dalvik, som er den virtuelle Java-maskinen i smartmobiloperativssystemet Android.

I dag starter rettssaken mellom de to selskapene i distriktsdomstolen for Northern District of California, i San Jose, under ledelse av dommer William Alsup. Gjentatte forsøk på å komme til enighet i forliksforhandlinger, har ikke lykkes.

I tiden som har gått siden søksmålet, har US Patent and Trademark Office behandlet flere av de sju berørt patentene på nytt. Fem av patentene har med dette blitt erklært ugyldige. Dermed gjenstår bare to patenter, samt copyright-spørsmålet. Dette har ført til at erstatningen Google ventes å måtte ut med, dersom selskapet taper saken, har blitt kraftig redusert i forhold til de første beregningene.

Et spørsmål som retten skal behandle, er om et programmeringsspråk er opphavsrettslig beskyttet. De to selskapene ble tidligere denne måneden ta et klart standpunkt for eller imot dette.

Google mener klart at programmeringsspråk ikke er opphavsrettslig beskyttet. Selskapet mener dessuten at programmeringsgrensesnittene (API-en) til Java er en integrert, og fundamental del av Java.

– Uten API-ene er Java-programmeringsspråket døvt, stumt og blindt, skriver Google i et svar til domsstolen.

Oracle er ikke enig. Selskapet skriver i sitt svar til domstolen at språk, også programmeringsspråk, er opphavsrettslig beskyttet dersom de har tilstrekkelig originalitet. Oracle viser til at for eksempel J. R. R. Tolkien forfektet opphavsrettslig beskyttelse for blant annet de alviske språkene som er kjent fra hans bøker.

Dessuten mener Oracle at Java API-ene ikke er en del av programmeringsspråket Java, og at språket og API-ene tjener to helt forskjellige hensikter.

Ifølge Ars Technica skal dagen i dag først og fremst brukes til utvelgelse av juryen. Dersom dette viser seg å være tidkrevende, kan det hende at selve behandlingen ikke kommer i gang før tirsdag.

Selv om erstatningen Google må betale Oracle, dersom Oracle vinner saken, er på flere titalls millioner dollar, er det andre krav fra Oracle som vil ha større betydning.

Oracle vil ved en seier kreve royalties at Android-omsetningen, noe som kan føre til dyrere Android-enheter. Men Oracle vil også kunne komme til å kreve at Google endrer Dalvik slik at den ikke krenker de gjenstående patentene. Dette vil kunne påvirke hvordan Dalvik, og dermed Android, vil fungere i framtiden.

    Les også:

Les mer om: