Oracle: – Google visste at de trengte en lisens

Både Larry Ellison og Larry Page er innkalt som vitner i rettssaken.

Oracle: – Google visste at de trengte en lisens
Både Google-sjef Larry Page og Oracle-sjef Larry Ellison skal vitne i saken. Bilde:

Etter noen timer med utvelgelse av juryen, kom rettssaken mellom Oracle og Google om Androids bruk av Java i gang midt på dagen i går i San Francisco – en rettssak som dommeren for saken, William Alsup, har sagt at er i «The World Series of IP» (IP - Intellectual Property – immateriell eiendom, red. anm.). Jurymedlemmene skal være forberedt på at saken vil kunne ta inntil åtte uker – uten tilgang til blant annet nyhetsmedier.

Michael Jacobs, en advokat som representerer Oracle, holdt deretter et innledningsforedrag, hvor han hevder at Google var klar over at selskapets bruk av Java-teknologien i Android krever en lisens fra Oracle, noe Google lot være å skaffe.

I presentasjonen siteres en rekke uttalelser og skrevne meldinger – både offentlige og interne – fra Google-ansatte om nettopp dette spørsmålet. Oracle mener at disse sitatene beviser anklagene i saken.

Det hevdes at Googles implementering ikke er en «clean room»-implementering, altså uten tilgang til kildekoden som den gang var eid av Sun.

I foredraget tok Jacobs også opp hvilke inntekter Google har av Android og om Googles implementering av Java har ført til en skadelig fragmentering i Java-økosystemet.

I rettssaken vil Oracle forsøke å bevise at Google:

  • bestemte seg for å kopiere Oracles immaterielle eiendom i Java i forbindelse med Android
  • gjorde dette for å dra fordeler av Java-teknologien og -utviklerfellesskapet
  • visste at selskapet trengte en lisens for å bruke denne immaterielle eiendomen
  • ikke skaffet noen lisens
  • har umåtelig fortjeneste på dette
  • er ansvarlig for krenkelser

Google skal komme med sitt innledningsforedrag i dag.

I går ble også de 20 første vitneinnkallelsene offentliggjort. Google har innkalt blant annet Dan Bornstein, som har laget den virtuelle prosessmaskinen i Android, Dalvik, sammen med Android-sjef Andy Rubin og styreformann Eric Schmidt.

Oracle har innkalt både Larry Ellison og Larry Page, toppsjefer i henholdsvis Oracle og Google, i tillegg til blant annet tidligere Sun-ansatte som nå jobber for enten Oracle eller Google.

    Les også:

Les mer om: