RESULTATERFINANS

Oracle har fått Sun til å lønne seg

Regnskapet viser at maskinvare bidro med et driftsresultat på 400 millioner dollar.

25. juni 2010 - 09:15

Oracle publiserte i går sine tall for kvartalet fram til 31. mai, regnskapsårets fjerde. Selskapet er kjent for å gi gode rabatter i mai, og maikvartalet er følgelig preget av kraftig omsetning.

Årets fjerde kvartal er preget av nye poster, i forhold til samme kvartal i fjor. De nye postene gjelder maskinvare, nærmere bestemt «maskinvare produkter» og «maskinvare support». Under disse postene ligger det som var Sun. Selskapet som en gang proklamerte at all programvare vil bli gratis, er nå redusert til noen poster på regnskapet til en programvareleverandør.

Oracle-sjef Larry Ellison lovet da han kjøpte Sun at han ville få også maskinvare til å lønne seg. Slik kvartalsregnskapet står, har han klart det allerede. Maskinvare er oppført med 1,23 milliarder dollar i produktomsetning og 598 millioner dollar i supportomsetning, til sammen 1,83 milliarder dollar.

Trekker man fra driftsutgifter til begge omsetningspostene, samt utgifter til oppkjøp og restrukturering, samt en rimelig antatt andel av de øvrige utgiftspostene, kommer man fram til at Sun må ha ytt et bidrag til driftsresultatet på 400 millioner dollar.

Oracle er fortsatt først og fremst et programvareselskap. Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen av nye programvarelisenser med 14 prosent til 3,14 milliarder dollar, mens oppdateringer og support økte med 12 prosent til 3,43 milliarder dollar. Tjenester økte med 4 prosent til 1,11 milliarder dollar. Omsetningen til «gamle» Oracle økte følgelig med 12 prosent til 7,67 milliarder dollar.

For selskapet som helhet økte driftsresultatet med 14 prosent til 3,30 milliarder dollar, mens nettoresultat etter skatt økte med 25 prosent til 2,36 milliarder dollar.

Selskapets tall for antall ansatte ved utgangen av hvert kvartal viser at mannskapet vokste fra 83 366 til 106 492 fra slutten av november 2009 til slutten av februar i år, og at det i løpet av maikvartalet er redusert med 1 923 til 104 569.

Nedbemanningen er samlet sett på 1,8 prosent, fordelt på 1,3 prosent i Amerika, 2,3 prosent i Europa, Midtøsten og Afrika, og 2,2 prosent i Asia og Stillehavet.

Oracles programvareomsetning fordeles på to hovedposter: database og mellomvare, og applikasjoner. I fjerde kvartal vokste omsetningen av database og mellomvare med 16 prosent til 4,59 milliarder dollar. Nye lisenser i denne kategorien sto for 2,28 milliarder dollar av denne omsetningen, 18 prosent mer enn for et år siden.

Applikasjoner utgjorde 1,98 milliarder dollar av Oracles omsetning i maikvartalet. Her er veksten mer beskjeden – 7 prosent – og fordeling mellom nye lisenser og oppdateringer/support viser relativt sett mindre tyngde innen nye lisenser enn for database og mellomvare. Oracle solgte nye applikasjonslisenser for 855 millioner dollar, 6 prosent mer enn for et år siden, og oppdateringer/support av applikasjoner for 1,12 milliarder dollar, en økning på 8 prosent.

Det ser ut til å være en uoverensstemmelse mellom Oracles oppgitte maskinvareomsetning og analyseselskapet Gartners anslag over det globale servermarkedet.

Sammenlikningen kan ikke gjøres direkte, fordi Oracle-tallene gjelder månedene mars, april og mai, mens Gartner-tallene gjelder januar, februar og mars. Det er likevel vanskelig å forsone seg med at Sun kan ha hatt en global serveromsetning i januar til mars på 600 millioner dollar, for så å mer enn doble denne til 1,23 milliarder dollar i mars til mai. I januar til mars 2009 var Suns serveromsetning 980 millioner dollar.

Oracle forklarer at de vil sørge for å øke maskinvareomsetningen. Volumservere med lave marginer skal ofres til fordel for dyrere og mer lønnsomme maskiner. Det betyr at den langsiktige tendensen i Sun må snus. Fra første kvartal 2009 til første kvartal 2010 var det først og fremst omsetningen av store og dyre servere som sviktet: Omsetningen falt med 39 prosent, mens volumet falt med så vidt under 30 prosent, ifølge Gartner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.