Oracle hevder de halverer prisen på e-post

Den voldsomme veksten i e-post tvinger frem lagring i databaser – og lavere priser. Oracle er først ute.

De senere årenes eksplosjon i mengden av e-post presser nå frem ny instrumenter for lagring, søk, backup og organisering. I 2002 ble det sendt verdens bedrifter 24,6 milliarder e-post, noe som i følge analyseselskapet Radicati vil doble seg innen 2005.

I dag lagres mesteparten av e-posten i store flatfiler på forskjellige lokale servere. Dette gir kostbar administrasjon. Kravet i tiden er færre og større servere.

Løsningen på disse kravene er å lagre e-posten og annen kommunikasjon som talemeldinger i en ekte database. Både Microsoft og IBM arbeider med å emigrere henholdsvis Exchange til å lagre i SQL Server og Notes til å lagre i databasen DB2.

Fordelene er åpenbare – en felles database kan speiles, deles og skaléres fritt i en gruppe sammenkoblede sentrale servere. Dessuten reduseres lagringsbehovet dramatisk: En melding sendt til 100 brukere lagres bare én gang i et slikt system, mens i dagens systemer lagres en kopi i hver brukers e-postkasse. Sentral virusskanning blir også enklere.

Oracle er først ute og har allerede lansert sitt system databasebaserte e-postsystem, Collaboration Suite. Markedsdirektør i Oracle Norge, Harald Løvvik forteller om stor interesse i markedet. For Oracle hevder de kan spare kundene for store summer.

Les også:

Oracle har innsett at enkeltbrukerne er blitt vant til Microsoft Outlook og lar dem derfor beholde den som klient. Men i stedet for Exchange-serveren legger Oracle inn sin database og applikasjonsserver.

Collaboration Suite gir e-post, talemeldinger, gruppekalender og tilgang fra mobil og vanlig telefon. I tillegg tar systemet seg av lagringen av brukerens vanlige filer, for eksempel Word-dokumenter.

Fordi alt er lagret i en database, kan man søke med en helt annen fart og med de riktige rettighetene i e-postarkivene til alle ansatte. Oracles systemer for speiling og deling lar selv de største selskapene lagre alt på en server-klynge.

I tillegg til Outlook, kan du også bruke Netscape eller få servert alt på en nettside.

Oracle hevder at dagens oppsplittede systemer gjør at bruken av for eksempel Outlook egentlig koster 5800 kroner (775 dollar) i året per bruker. Dette lover Oracle å halvere. For Collaboration Suite koster bare 500 kroner per bruker pluss årlig vedlikeholdsavgift. I tillegg kommer maskinvarekostnader.

Løvvik forteller at siden oppstarten av salget i Norge i februar, er man allerede i forhandlinger med 50 kunder og mange av dem er små bedrifter. Første kunde på lufta med Collaboration Suite er Forbrukerkraft med bare 20 brukere.

Løvvik forteller også at interessen i offentlig sektor er stor.

;