Oracle hyret Watergate-detektiv mot Microsoft

Oracle innrømmer å ha hyret privatdetektiv Terry Lenzner, kjent fra skandaler som Watergate og Paula Jones, til å avsløre Microsofts hemmelige lobbyvirksomhet.

Oracle innrømmer å ha hyret privatdetektiv Terry Lenzner, kjent fra skandaler som Watergate og Paula Jones, til å avsløre Microsofts hemmelige lobbyvirksomhet.

Ifølge amerikanske medier er Terry Lenzner og hans Investigative Group International (IGI) (selskapet har kontorer i åtte amerikanske byer, samt Storbritannia, Tyskland, Israel og Australia) et av USAs mest velrenommerte detektivbyråer.

Lenzner synes selv å være en fargerik personlighet med teft for å tjene på store skandaler. Han har sitt juridikum fra Harvard. Han arbeidet først for Nixon-administrasjonen som sparket ham etter en krangel om vilkår for fri rettshjelp. Lenzner fikk sin revansj i 1973 da han ble hyret av senatet i Washington for å bidra til etterforskningen av Watergate-saken. Bidragene hans der var betydningsfulle nok til at han to ganger unngikk å få sparken, dels fordi han lekket til pressen, dels fordi han var innblandet i kampanjer mot Vietnam-krigen og ble oppfattet som "venstreorientert".

Siden 1991 har Lenzner hatt oppdrag for Bill Clinton, først for å drive det amerikanerne kaller "opposition research", det vil si avdekke medietekkelig skitt om politiske motstandere, deretter for å forsvare Clinton mot Paula Jones og andre hevngjerrige og påstått forførte kvinner. Ifølge republikanere i kongressen skal han også ha blitt brukt i forsøk på å avdekke snusk om Kenneth Star - mannen som fikk Clinton framstilt for riksrett på grunn av løgn om det seksuelle forholdet til Monica Lewinsky - men det er aldri blitt bevist.

Amerikanske medier avdekket 19. juni at IGI var innblandet i en undersøkelse av Association for Competitive Technology (ACT), en bransjeorganisasjon som ofte oppfattes som en front for Microsoft. IGI hadde opprettet en dekkorganisasjon og leid lokaler i samme bygg som ACT. Opprullingen startet da rengjøringspersonalet i bygget fortalte til flere aviser at de var blitt tilbudt 1200 dollar for å overgi ACTs søppel. Søppelsanking er fullt lovlig, og Lenzner forsvarte metoden som "svært kreativ" da han ble profilert i magasinet Vanity Fair i 1998. Han har siden presisert at slikt gjør IGI bare dersom en klient uttrykkelig ber om det.

Et par dager seinere ble det avslørt at IGI også hadde fått tak i intern informasjon fra to andre grupper som har mottatt penger fra Microsoft og offentlig støttet selskapets kamp mot USAs myndigheter: Independent Institute og USAs største skattebetalerforening National Taxpayers Union (NTU) . Independent Institute utga blant annet pro-Microsoft-boka Winners, Losers & Microsoft. NTU gikk hardt ut 24. april i år med et utspill som forklarte hvordan millioner av småsparere ville bli rammet økonomisk dersom regjeringen gjennomførte planen for å dele opp Microsoft.

I juni i fjor kjørte Independent Institute en annonsekampanje for å forsvare Microsoft. I september avslørte New York Times interne dokumenter som viste at Microsoft selv hadde betalt for disse annonsene. Dokumentene var blitt skaffet til veie av en ikke-navngitt "Microsoft-motstander i IT-bransjen". IGI innrømmer å ha skaffet dokumentene, men nektet å oppgi navnet på oppdragsgiveren. Talsmenn for Independent Institute sier at IGI kan ha fått opplysningene gjennom frastjålne bærbare PC-er, noe IGI benekter.

I mai i fjor lekket IGI dokumenter til Wall Street Journal og Washington Post om at NTU hadde mottatt store bidrag fra Microsoft. Disse dokumentene ble framskaffet gjennom analyser av NTUs søppel.

I går innrømmet endelig databaseleverandøren Oracle at de hadde hyret IGI for å avdekke Microsofts kjøp av politiske tjenester fra innflytelsesrike grupper. Undersøkelsene rettet mot Independent Institute og NTU innrømmes direkte i Oracles erklæring. IGI-aksjonen mot ACT forsvares, men Oracle tar ikke på seg ansvaret - eller æren - for denne operasjonen.

I Oracles erklæring heter det blant annet at det var nødvendig å avsløre "disse frontgruppene for Microsoft" fordi de ellers kunne ha hatt en "utilbørlig innflytelse på utfallet av en av de viktigste antitrustsakene i USAs historie".

- Oracle avdekket at både Independent Institute og National Taxpayers feilaktig utga seg for å være uavhengige interessegrupper, når deres arbeid i praksis ble finansiert av Microsoft i den bevisste hensikt å påvirke den offentlige opinionen til Microsofts fordel, heter det videre.

Oracle understreker at det ikke kjenner til lovbrudd fra IGI.

ACT har bedt Oracle komme med en offentlig unnskyldning for forsøket på å kjøpe organisasjonens søppel.

IGI-mannen som hadde det daglige ansvaret for operasjonen mot Microsoft, har sagt opp sin stilling.

Det er også kommet fram, gjennom interne kilder, at Oracle hyrte PR-byrået Chlopak, Leonard, Schechter & Associates til å spre negative opplysninger om Microsofts allierte til mediene. Blant ofrene var en Ralph Reed som ble avslørt som Microsoft-lobbyist samtidig som han var kampanjerådgiver for presidentkandidat George W. Bush. Reed måtte be om offentlig unnskyldning.

Mens Microsoft henger i den juridiske myra har Oracle skutt til værs:


Utrolig vekst for Oracle
Oracle dobler nesten inntektene
Antitrustsaken mot Microsoft - en studie i spilt møye
Oracle-topp: - Bill Gates, hiii-hiiii, må lære at bankran er galt
Ufine og unødvendige angrep på Microsoft
Ny bok skyter både Bill Gates og fiendene hans

Til toppen