BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle i mål med mellomvare-maraton

Fusion Middleware 11g er klar. Det forbedrer egenskapene til Oracles applikasjoner.

3. juli 2009 - 09:14

Oracle forteller at de er i mål med et av sine aller største prosjekter: Den integrerende mellomfaren Oracle Fusion Middleware 11g er klar for levering.

Selskapet beskriver Fusion Middleware 11g som en applikasjonsinfrastruktur. Den skal gi to typer fordeler: Forretningsapplikasjonene som støtter seg på Fusion gjøres smidigere og mer «intelligente», mens organisasjonene som anvender Fusion får større muligheter til å utnytte nye arkitekturer innen maskin- og programvare, det vil si virtualisering, nettskyen og SOA.

Oracle sier spesielt at Fusion tilfører ny funksjonalitet til selskapets suiter SOA, Weblogic (tidligere BEA) og Webcenter, samt ID-pakken Oracle Identity Management.

SOA Suite 11g får gjennom Fusion en enhetlig plattform for alle typer prosesser – innen kategorier som «system», «mennesker» og «dokumenter» – og en hendelsesdrevet arkitektur (EDA for «event driven architecture») for alt fra utvikling til sikkerhet og styring. Suiten forholder seg til Oracles «grid», og kan brukes til å bygge og integrere tjenester i private og offentlige nettskyer, heter det.

Wedlogic-suiten tilføres det Oracle kaller «nye nivåer innen operativt innsyn og automatisering». Det skal innebære mer oppetid på applikasjonsserveren, og samtidig reduserte driftskostnader, større pålitelighet og større tilgjengelighet. Blant nye egenskaper er «GridLink for Oracle Real Application Clusters», «Enterprise Grid Messaging» og «Fusion Middleware ActiveCache». Sistnevnte skal gjøre det vesentlig smidigere å håndtere situasjoner der man raskt må skalere opp for å etterkomme økt etterspørsel.

Webcenter Suite 11g er en pakke gjenbrukbare komponenter som kan legges inn i mange ulike typer eksterne og interne portaler for bedre sosiale nettjenester og brukerproduktivitet. Den omfatter blant annet Oracle Composer, et nettleserbasert verktøy der brukere og utviklere kan legge opp samarbeidsområder, og Webcenter Spaces, et verktøy for å bygge gruppefellesskap.

Identity Management 11g består ifølge Oracle av de første komponentene av en fullt ut integrert suite for ID-håndtering. Den skal være tettere integrert med andre Fusion-løsninger enn selskapets nåværende tilbud innen IT-håndtering.

I tillegg til disse verktøyene er det en pakke beregnet på utviklere, med elementer som JDeveloper, Application Development Framework og Oracle TopLink.

Fusion Middleware 11g ble vist på en seanse i USAs hovedstad der kopresident Charles Phillips og Fusion-sjef Thomas Kurian brukte to timer på å presentere og demonstrere samspillet mellom Fusion-produktene og mellom Fusion og Oracles applikasjoner.

De sa at Fusion er det «fornyende grunnlaget» for Oracles forretningsapplikasjoner, og at poenget er å bygge forretningsapplikasjoner på et omfattende lag med felles tjenester. Sikkerhet og ID-håndtering, for eksempel, behøver ikke lenger bygges inn i hver enkelt applikasjon, men leveres til hver applikasjon som tjenester fra laget av mellomvare.

Denne måten å bygge applikasjoner på, innebærer at skreddersøm må ordnes annerledes enn tidligere. For omfattende endringer i en applikasjon kan skape problemer i forhold til hvordan mellomvaren håndterer dens samspill med andre applikasjoner. Det gjør det også vanskelig når Oracle oppgraderer standardutgaven av en applikasjon. I stedet for å endre eller tilføre kode, må skreddersøm håndteres på et høyere nivå, gjennom metadata, forklarer Oracle. Da unngår man problemer med både samspill og oppgradering.

Et sentralt budskap fra Phillips er at Fusion hindrer eksperter fra å utvikle sitt spesialområde – «sin applikasjon» – på bekostning av helheten. Integrasjon er innebygget i alt, og ikke noe som stadig må improviseres. Phillips så fram til at Fusion reduserer strømmen av henvendelser til Oracles supportavdeling, til fordel for både selskapet og kundene.

Selv om Fusion 11g nå er offisielt lansert, er det klart at tilbudet ikke er komplett. Bare ett av Oracles store oppkjøp – BEA Weblogic – de siste årene (på seks år har Oracle kjøpt 58 selskaper, hvorav giganter innen forretningsapplikasjoner som Peoplesoft og Siebel) er eksplisitt nevnt i forbindelse med Fusion-lanseringen som fullt ut integrert. Etter Fusion Middleware kommer «Fusion Applications», en serie forretningsapplikasjoner der Oracle skal samle det beste av det de har i dag. Datoen er antydet til en gang i 2010.

Forretningsmessig kan Fusion tolkes som et forsøk på å få de «nye» kundene – de Oracle har fått gjennom sine oppkjøp – til å ta i bruk andre av Oracles produkter. Weblogic-kunder har for eksempel i stor grad holdt seg til Eclipse-plattformen for applikasjonsutvikling. Med Fusion og den tette integrasjonen den gir mellom JDeveloper og Weblogic, må de vurdere hvorvidt utviklerne kan bli så mye mer produktive at det lønner seg å følge Fusion-budskapet.

En annen tolkning av Fusion er at det er et ledd i Oracles forsøk på å komme på nivå med IBM, både innen selve segmentet mellomvare, og generelt – særlig etter oppkjøpet av Sun – som IT-bedrift med et bredt tilbud av maskin- og programvare.

Fusion-prosjekt har et enormt omfang. Oracle har oppgitt følgende tall: 13 millioner timer med automatisert testing, og 7350 utviklerårsverk.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.