JUSS OG SAMFUNN

Oracle i søkelyset for bestikkelser

Risikerer sviende bøter i USA som følge av en hittil ukjent etterforskning.

31. aug. 2011 - 11:32

Ifølge et oppslag i Wall Street Journal har FBI og USAs justisdepartement det siste året etterforsket Oracle på mistanke om bestikkelser i Afrika.

Avisen viser til ikke-identifiserte kilder. Oracle har ikke villet kommentere forholdet. Det har heller ikke FBI og departementet.

Etterforskningen fra FBI og departementet kan føre til en offentlig anklage. I tillegg risikerer Oracle et sivilt søksmål fra USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission) som har en egen etterforskning av forholdet.

En lov fra 1977, Foreign Corrupt Practices Act, forbyr amerikanske selskaper å tilby eller betale bestikkelser til offentlig ansatte i andre land, eller til ansatte i statseide selskaper i andre land.

Etterforskningen skal finne ut hvorvidt Oracle har utbetalt bestikkelser til myndighetsrepresentanter i land i det vestlige og sentrale Afrika for å sikre seg avtaler om salg av databaseverktøy og applikasjoner.

USAs justisdepartement har i det siste trappet opp sin håndheving av antikorrupsjonsloven. I 2010 ble 24 saker etterforsket. I 2009 og 2010 ble selskaper dømt for korrupsjon i utlandet ilagt bøter på nærmere 2 milliarder dollar, mot 11 millioner dollar i 2004.

Det rettes nå et spesielt søkelys mot IT-selskaper, skriver avisen. Det er kjent at HP etterforskes for påståtte bestikkelser i blant annet Russland. I mars i år inngikk IBM et forlik med SEC der de betalte 10 millioner dollar for å kvitte seg med anklager om bestikkelser i Asia.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.