BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle: Java ut av kirken - inn i banken

Innen tolv måneder skal alle Oracles produkter gjøres Java-kompatible. I motsetning til Java i nettleseren, er det på tjenersiden Java kan gi skikkelig kommersiell gevinst.

Eirik Rossen
20. apr. 1998 - 17:48

I en pressemelding i forbindelse med Java Strategy Day der amerikansk datapresse fikk en heldags innføring i Oracles planer for året framover, beskriver Oracle sitt engasjement som "300 prosent Java". Det viser til summen av 100 prosent Java hos både klient, applikasjonstjener og databasetjener. Oracles visepresident for systemprodukter, Mark Jarvis, begrunnet den nye strategien med at kampen for Java ikke lenger kan være en religionskrig.

- Religiøsitet vil ikke hjelpe Java til å vinne fram. Det er på tide å få Java ut av kirken og inn i banken, sa han ifølge PC Week.

Oracle kunngjorde at oppgraderingene Oracle8 release 8.1 og Oracle Application Server 4.0 vil komme i løpet av året, og at de vil inneholde både en egen Java virtuell maskin (JVM), støtte for Enterprise JavaBeans (EJB), og støtte for SQLJ som er en standard for implementering av SQL i Java. Dessuten gjøres utviklingsverktøy for disse oppgraderingene umiddelbart tilgjengelige, slik at utviklere kan gjøre seg fortrolige med Java-implementeringene i de nye tjenerne.

Utviklingsverktøyene kommer i to pakker, kjent som henholdsvis Oracle JDeveloper Suite og Java Software Developer's Kit for Oracle8, release 8.1. Den første inneholder den virkelige nyheten på utviklingssiden, Oracle AppBuilder for Java, og gir dessuten kunden ett års gratis medlemskap i utviklerklubben Oracle Technology Network (nettstedet er referert øverst til høyre i denne artikkelen).

Å knytte en Java virtuell maskin til en databasetjener og til en applikasjonstjener gir flere fordeler. Det som teller mest, er at dagens JVM er spesielt knyttet til nettlesere, og at det som er optimalt på klientsiden, ikke er like optimalt på tjenersiden. Skal Java gi uttelling på tjenersiden, er det naturlig å forvente egne JVM der også. Tilknytningen til programvare som databasetjener og applikasjonstjener, svarer også til tilknytningen til nettlesere på klientsiden, selv om definisjonen av JVM egentlig knytter den virtuelle maskinen til en fysisk maskin.

Oracles JVM er resultatet av et internt prosjekt kjent som Aurora. En egen JVM gjør det mulig å kjøre Java-applikasjoner tett opptil selve databasen, for å slippe trafikk på nettet og øke ytelsen. Med Java i både databasen og klientens nettleser, kan man skape en direkte forbindelse mellom klient og data, og slippe å gå omveien om en web-tjener og http. Dette skjer ved objektformidling gjennom IIOP (Internet Inter-ORB Protocol) som er TCP/IP-implementeringen av CORBA (Common Object Request Broker Architecture). IIOP er innlemmet i den siste utgaven (versjon 4) av nettleseren til Netscape. Når en bruker går til en webside med et CORBA-objekt, mottar nettleseren en Java-snutt som ber objektformidleren sende data til et bestemt objekt, for eksempel en Java-applikasjon i databasetjeneren, eksekvere det, og motta resultatene.

Både Informix, Sybase og IBM arbeider med en tilsvarende tankegang. Det antydes at ytelsen kan være opptil ti ganger den man oppnår med en JDBC-løsning. Man bevarer allsidigheten i valg av plattform, samtidig som man sikrer økt skalérbarhet. Utviklere peker også på fordelen ved å kunne utsette beslutningen om hvilke objekter skal kjøres hvor - hos klienten, i applikasjonstjeneren eller i selve databasen.

Oracle forsikrer at deres JVM vil være fullt ut kompatibel med Java slik språket er definert av opphavet Sun.

For mer tradisjonelle anvendelser vil AppBuilder kunne generere dynamiske html gjennom Jweb-modulen i Oracles applikasjonstjener. Da vil Java-applikasjoner på applikasjonstjeneren løpende generere html-sider som svar på henvendelser fra brukerens nettleser.

Ifølge Interactive Week og Information Week bygger AppBuilder på Borland-produktet JBuilder. JDeveloper Suite inneholder nok et låneprodukt: html-editoren Visual Page fra Symantec.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.