Oracle kan lage klient i åpen kildekode

Det spekuleres i at Oracle kan tilby en åpen kildekodeklient som alternativ til Microsoft Outlook.

Det spekuleres i at Oracle kan tilby en åpen kildekodeklient som alternativ til Microsoft Outlook.

Bakgrunnen for spekulasjonene, som ZDNet UK har sammenfattet, er en avsløring fra februar i år at Oracle har ansatt tre personer for å jobbe på Mozilla-prosjektet Lightning som skal munne ut i en felles åpen kildekodeklient for e-post og personlig tidsplanlegging.

Det britiske nettmagasinet viser også til en rapport som analyseselskapet Forrester Research publiserte i fjor, kalt Oracle’s Path To Collaboration Success: Around, Not Through, IBM And Microsoft.

I denne rapporten anbefales Oracle å betrakte gruppevare som infrastruktur og ikke som applikasjon. Forrester mener Oracle vil tjene på blant annet å tilby tettere integrasjon mot Microsoft Office – altså først og fremst Outlook-klienten – og samtidig tilby bedre integrerte alternativer mot Microsoft-konkurrenter som IBM Workplace og OpenOffice.org. Problemet med det siste, er at OpenOffice tilbyr verken e-postklient eller personlig planlegger.

Slik produktet er i dag, lar Oracles gruppevare, Oracle Collaboration Suite (OCS), bedrifter beholde Outlook-klienten, samtidig som alle oppgavene til Exchange-serveren overtas av Oracles databasebaserte applikasjon. Det innebærer en kraftig kostnadsreduksjon, fordi Oracle-applikasjonen er på langt nær så krevende når det gjelder maskinvare.

Ut fra dette virker det rasjonelt å tilrettelegge OCS for alternative klienter som IBM Workplace og en kommende Mozilla Lightning. IBM Workplace er en omfattende klient som IBM håper kan trekke kunder vekk fra Microsoft Office. Lightning kan tilføre åpenkildekodebrukere en e-postklient og personlig planlegger som sammen med OpenOffice.org og nettleseren Firefox utgjør et helhetlig alternativ til Microsofts applikasjoner – og som vil trenge en samarbeidsinfrastruktur støttet av en større kommersiell aktør.

Det er ikke satt noen dato for nå Lightning ventes tilgjengelig. På prosjektets nettsted antydes midten av 2005.

Oracle har konsekvent nektet å kommentere denne saken, også overfor digi.no.

    Les også:

Til toppen