BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle klar med ny Weblogic Server

Den oppdaterte applikasjonsserveren får en sentral rolle i satsingen på Java og nettskyen.

1. des. 2011 - 23:07

Dagens versjon 11g av applikasjonsserveren Weblogic etterfølges i nærmeste framtid av versjon 12c, sier Oracle i en pressebriefing. Nyheten gjøres kommersielt tilgjengelig i desember.

Mike Lehmann, som har ansvaret for produktet hos Oracle sentralt, sier det ikke er gjort endringer i prisstrukturen fra 11g til 12c. Oppgradering fra 11g til 12c beskrives som «sømløs».

Det er til sammen over 200 nye egenskaper i versjon 12c, sammenliknet med 11g. Java-håndteringen er oppgradert med tanke på Java EE 6, samt Java SE både 6 og 7. Det er bedringer knyttet til samspillet med databasen, til ytelse, til trafikkhåndtering og til skalerbarhet. Applikasjoner utviklet mot Weblogic 12c vil kunne overføres uten endring fra et konvensjonelt miljø til både Oracles høyytelsespakkeløsning Exalogic, og til løsninger i nettskyen.

– Weblogic 12c er en sentral del av det vi kaller «Cloud Application Foundation», som igjen er grunnlaget for vår Fusion mellomvare i nettskyen, sier Lehmann.

Nettskyen er et forholdsvis nytt tema hos Oracle. På OpenWorld-arrangementet i San Francisco i høst, brukte toppsjef Larry Ellison sin hovedtale til å presentere en ny familie av selvbetjente bedriftstjenester, døpt Oracle Public Cloud. Tjenestene tilbys på tre nivåer, applikasjon, mellomvare og database. Poenget til Lehmann er blant annet at en organisasjon kan utvikle en applikasjon mot Weblogic 12c i sitt eget miljø, og så sette den i produksjon mot hvilken Weblogic-installasjon som helst, lokalt eller i nettskyen.

Nettskyen preger også andre områder i Oracle: På JavaOne-konferansen som gikk parallelt med OpenWorld lovet selskapet – som nå forvalter programmeringsspråket Java – å bedre samspillet mellom Java og HTML5, slik at det skal bli lettere å utvikle funksjonsrike applikasjoner i nettskyen. I slutten av oktober betalte Oracle 1,5 milliarder dollar for børsnoterte RightNow som leverer løsninger for kundeservice gjennom nettskyen.

Lehmann bruker denne plansjen til å illustrere Weblogics plass i Cloud Application Foundation:

«Virtual Assembly Builder» er et verktøy for å virtualisere samspillende applikasjoner. En flerlagsapplikasjon – med database, webserver og applikasjonsserver – kan gjøres til en dedikert virtuell maskin, også kjent som «software appliance». Verktøyet går ett skritt til: Det kan samle grupper av disse dedikerte virtuelle maskiner til en «assembly» og så legge den ut som én enhet. Komponentene konfigureres automatisk i det en «assembly» legges ut. Poenget er å slippe å kopiere inndelingene fra den fysiske verden inn i den virtuelle, og heller forholde seg til virtuelle enheter som tar seg av alle komponentene i et samspill.

– Vi kan for eksempel levere Weblogic 12c som en standard dedikert maskin. Med Virtual Asssembly Builder kan denne slås sammen med en virtuell maskin for en applikasjon. Slik kan man gradvis bygge opp det som trengs for å komme seg opp i nettskyen.

Tuxedo er en plattform for å utvikle applikasjoner i en tjenesteorientert arkitektur. Coherence er en klyngeplattform med tjenester for pålitelighet og feiltoleranse.

– Med Weblogic 12c har vi inkludert Traffic Director i applikasjonsserveren, sier Lehmann. – Hensikten er å styre trafikk i et høyt virtualisert miljø og oppnå effektiv lastbalansering. Dette er først og fremst viktig i store miljøer.

Lehmann sier ellers at Weblogic 12c er fullt ut à jour med alle nye egenskaper i Java EE6 og Java SE7. En plugin for Apache Maven letter vedlikeholdet av applikasjoner i produksjonsfasen. Bedre integrasjon mot Oracle Real Application Clusters (RAC) gir bedre feiltoleranse overfor svikt på databasesiden. Det er lagt inn flere nye egenskaper med tanke på bedre sikkerhet og raskere tilbakeføring etter katastrofer. Ytelsen skal også være bedre, blant annet fordi Oracle har lagt ned mye ressurser i å slanke koden. Selve Weblogic 12c er nå nede i 168 megabyte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.