Oracle lanserer sikring mot tastefeil og hackere

I morgen drar Larry Ellison lakenet av Oracle 9i, selskapets nye database og Internett-system. digitoday har hovedpunktene.

I morgen drar Larry Ellison lakenet av Oracle 9i, selskapets nye database og Internett-system. digitoday har hovedpunktene.

Oracle har klart å holde sin nye database hemmelig lenge, men nå er San Francisco omgjort til Oracle Openworld og "Oracle 9i"-logoen sees mange steder, blant annet på en flåte av busser og på hotellnøkkelkortene seminardeltakerne får utdelt.

Larry Ellison skal ikke lansere Oracle 9i før i morgen, men i en PR-glipp har selskapet lagt ut en mindre bunke pressemeldinger der informasjonen om Oracle 9i inngår.

digitoday.no fikk tak i et sett med kopier.

Oracle 9i-lanseringen er en oppgradering av alle Oracles hovedprodukter. Selskapet er klar med en ny versjon av både selve databasen, sin applikasjonsserver og deres utviklingsverktøy. Men hold ikke pusten: Lansering betyr ikke at produktene kommer i salg umiddelbart. Oracle 9i-produktene kommer ikke i salg før "i løpet av første halvår 2001".

Med Oracle 8i snudde Oracle seg helt mot Internett og har etter sine lanseringen for to år siden kunnet glede seg over en enorm vekst. Selskapets programvare driver en lang serie av de største og mest avanserte Internett-tjenestene.

I den nye versjonen vrir Oracle seg stadig tyngre mot XML, som blir standarden for all kommunikasjon mellom for eksempel kunder og leverandører som handler med hverandre.

Oracle 9i fokuserer ikke så mye på nye muligheter, men på datasikkerhet, fart og driftsikkerhet. For etter hvert som stadig flere selskaper baserer hele sitt liv på Internett-systemene, blir sikkerhet - både mot kløning og hacking - stadig viktigere.

Med i den nye databasen følger disse verktøyene:

  • Felles cache: Oracle 9i inneholder et nytt system for å dele oppgavene mellom flere maskiner. Systemet inneholder ny caching-teknologi som lar mange servere og applikasjoner bruke de mest etterspurte dataene på en raskere måte. Med teknologien kan bedrifter legge til nye servere etter hvert som behovet for ytelse øker; Oracle 9i tar selv i bruk den nye serveren og sprer dataene på riktig måte. Med Oracle 9i på 12 servere, vil en applikasjon ikke falle helt ned på 100.000 år, hevder Oracle.Tilsvarende tall for Microsoft SQL Server på samme maskinvare er et havari litt over en gang i uken, påstår Oracle.
  • Bedre sikkerhet: De kanskje mest spennende nyhetene ligger på sikkerhetssiden. Oracle har lagt inn en angre-funksjon i sin database. Taster du feil eller gjør noe annet galt, kan du trykke angre og hoppe tilbake til der du startet. Systemet har også mye innebygget intelligens som retter opp brukerfeil. Får du et datahavari, hevder Oracle at 9i klarer å gjenopprette alt og være tilbake på lufta i løpet av 17 sekunder.
  • ASP-drift: Oracle har også forbedret sikkerheten for bedrifter som ikke drifter selv, men leier av et ASP-selskap. ASP-selskap kan nå drifte mange kunder med samme database og gi forskjellige brukere i hver bedrift forskjellig adgang.
  • Trådløs: Oracle har gjort en rekke tilpassinger for å kunne kommunisere med og vise frem data og innhold på mobiltelefoner og andre trådløse maskiner.

Oracle skal lansere 9i-systemene for Windows 2000 og alle de store Unix-versjonene - inkludert Linux.

Følg Oracle Openworld i digitoday:


Oracle lanserer sikring mot tastefeil og hackere
Oracle lanserer tunge Linux-verktøy
Oracle lover 100-doblet Internett-ytelse
Når tiggerne følger aksjemarkedet

Til toppen