BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle lanserer spåmaskin

«Exalytics» utfordrer SAPs «Hana» om å levere forretningsanalyse best og raskest.

Exalytics leveres i form av en rackenhet i 3U høyde med 1 terabyte minne og 40 prosessorkjerner, ferdig ladet med to spesialtilpassede applikasjoner: TimesTen, en database der all data holdes i minne, og Essbase, en flerdimensjonal OLAP-server (for «online analytic processing»). I tillegg kjører Exalytics programvare for forretningsanalyse og beslutningsstøtte, først og fremst en tilpasset utgave av Oracle Business Intelligence Foundation Suite.
Exalytics leveres i form av en rackenhet i 3U høyde med 1 terabyte minne og 40 prosessorkjerner, ferdig ladet med to spesialtilpassede applikasjoner: TimesTen, en database der all data holdes i minne, og Essbase, en flerdimensjonal OLAP-server (for «online analytic processing»). I tillegg kjører Exalytics programvare for forretningsanalyse og beslutningsstøtte, først og fremst en tilpasset utgave av Oracle Business Intelligence Foundation Suite.
3. okt. 2011 - 15:21

På sin store kundesamling Oracle OpenWorld 2011 i San Francisco, har Oracle kunngjort en dedikert maskin for forretningsanalyse og beslutningsstøtte: «Exalytics Business Intelligence Machine». Enheten er en direkte utfordrer til SAPs «Hana» – High-Performance Analytic Appliance – som har vært leveringsklar siden desember i fjor.

Filosofien bak Exalytics er den samme som for Oracles øvrige dedikerte maskineri: I stedet for å overlate til kunden å integrere maskin- og programvare, lager leverandøren en standardpakke.

Alt av spesielle tilpasninger og optimaliseringer tas hånd om innen kunden får varen. Skalerbarhet ordnes ved å gjøre arkitekturen parallell. Holder det ikke med én grunnpakke, kan flere koples sammen: Hver grunnpakke er i seg selv en klynge, slik at det man gjør ved å kople flere sammen ikke er å etablere en klynge, men å utvide den. Maskineri og systemvare er ferdig tilrettelagt for dette.

Grunnpakken i Exalytics er en rackenhet i 3U høyde med fire Intel Xeon E7-4800-prosessorer. Hver prosessor har 10 kjerner, slik at man til sammen disponerer 40 prosessorkjerner. Boksen har 1 terabyte minne. All intern dataoverføring skjer over Infiniband. To Infiniband-utganger, hver på 40 gigabyte per sekund, gjør det mulig å kople Exalytics sammen, og til å kople Exalytics til Oracles databasemaskin Exadata. I tillegg er det sju Ethernet-utganger, hvorav en er satt av til å drifte enheten.

Enheten kan tilknyttes et eget disklager på 3,6 terabyte. Klynger av Exalytics kan dele eksterne lagringsenheter mellom seg.

Ideen med Exalytics er å få opp ytelsen på analytiske spørringer, utregninger og visualiseringer ved å holde alle berørte data i minne. Oracle sier de har implementert kolonnevis komprimering med en faktor på opptil 5x, slik at den opplevde minnekapasiteten er langt større enn den fysiske terabyten.

Kjernen i systemvaren er den spesielle databasen TimesTen, konstruert med tanke på at all data skal holdes i minne. Oracle kjøpte TimesTen i 2005, og har siden tilført teknologien en rekke utbedringer. TimesTen-databasen i Exalytics synkroniseres kontinuerlig mot produksjonsdatabasen i Exadata. Forutsetningen for at hele datavarehuset kan replikeres i TimesTen – gjennom Oracle Business Intelligence Server – er helt enkelt at den samlede Exalytics-klyngen har tilstrekkelig minne: Systemvaren fordeler dataene gjennom minnet til flere Exalytics-enheter.

En annen viktig del av systemvaren i Exalytics er en tilpasset utgave av Essbase, OLAP-serveren («online analytic processing») som Oracle i sin tid kjøpte av Arbor Software. Tilpasningene gjør det mulig å utføre spørringer opptil 16 ganger som raskt som i en vanlig maskin, mens beregninger utføres opptil 6 ganger så raskt.

Høy ytelse innen forretningsanalyse og beslutningsstøtte legger et grunnlag for å gi flere brukere i organisasjonen tilgang til disse verktøyene. Oracle sier de har fulgt opp dette ved å forbedre brukergrensesnittet med tanke på «selvbetjent analyse», blant annet ved en «Presentation Suggestion Engine» som løpende anbefaler den typen visualisering som egner seg best. Av moderne egenskaper ellers er utstrakt bruk av mikrografer og mer hensiktsmessig utformede dashbord.

Oracle mener å ha funnet fram til et brukergrensesnitt som fremmer «selvbetjent» forretningsanalyse.
Oracle mener å ha funnet fram til et brukergrensesnitt som fremmer «selvbetjent» forretningsanalyse.

Oracle mener også at den høye ytelsen legger et grunnlag for mer effektiv bruk av verktøy for beslutningsstøtte og analyse, og for mer avanserte applikasjoner, særlig innen løpende analyser og prognoser, for eksempel med tanke på å spå kommende etterspørsel, omsetning og lagerbeholdning, samt løpende tilpasning av prising.

Selskapet viser til forskning ved MIT og Wharton rundt «datadrevne beslutninger» («data-driven decision making») som tyder på at selskaper som anvender denne typen verktøy oppnår 5 til 6 prosent høyere produksjon og produktivitet enn konkurrenter som ikke gjør det.

Salgsargumentet for Exalytics er følgelig at store organisasjoner herved får tilgang til en optimal verktøykasse langt raskere og til langt lavere pris enn om de hadde satt den sammen på egen hånd.

Demonstrasjon og nærmere detaljer er tilgjengelig fra denne siden: Oracle Exalytics Business Intelligence Machine.

(Oracle har også lansert en ny Sparc-server, kalt «Sparc SuperCluster T4-4, der det loves dobbel ytelse til halv pris, sammenliknet med HP og IBM. Digi.no kommer tilbake til dette.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.