BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle legger om Java-strategi

Varsler ny klient-teknologi på JavaOne-konferansen.

Oracle søker å forsikre både bedrifter og utviklere at de satser helhjertet på å utvikle Java.
Oracle søker å forsikre både bedrifter og utviklere at de satser helhjertet på å utvikle Java.
5. okt. 2011 - 14:36

Parallelt med kundearrangementet Oracle OpenWorld, avholder Oracle også konferansen JavaOne i San Francisco denne uken. Selskapet søker å overbevise om at Java-strategien er på høyde med den teknologiske utviklingen.

Etter kjøpet av Sun har Oracle lagt ansvaret for Java inn under samme avdeling som det svært omfattende mellomvareprosjektet Fusion.

Det var denne avdelingens øverste ledelse som presenterte Oracles Java-strategi på JavaOne. Med seg på scenen fikk de representanter for IBM, Intel og Red Hat, som alle understreket vedvarende støtte for Java.

Oracles presentasjoner var svært omfattende. Selskapet gjorde rede for planer og kommende milepæler innen prosjekter beregnet på å bedre og styrke Java blant bedrifter, forbrukere og utviklere. Flere prosjekter går ut på å overlate en stadig større del av ansvaret for Javas framtid til det åpne fellesskapet OpenJDK.

Et interessant trekk er vektleggingen av Java for Mac OS X, med slipp av SE 7 («standard edition») for utviklere innen annet kvartal 2012 og for forbrukere seinere neste år.

Tidlige utgaver («technology previews») for Mac OS X er allerede tilgjengelige av både Java SE 7 og Java FX 2.0 (klient-Java med grafisk brukergrensesnitt) for Apple-plattformen.

Utviklingen av Java SE 7 på Mac OS X er lagt inn under OpenJDK, sammen med en prototyp av en referanseimplementasjon av neste utgaven av standard Java – Java SE 8 – for alle plattformer.

Java SE 8 ventes å være tilgjengelig sommeren 2013, sammen med den tilsvarende utviklerpakken, JDK 8.

Oracle lover å bedre samspillet mellom Java og HTML5, slik at det skal bli lettere å utvikle funksjonsrike applikasjoner i nettskyen. Java SE 8 lover ellers blant annet bedre utviklerproduktivitet, bedre håndtering av flerkjernede CPU-er, og bedre verktøy for å sette sammen modulære applikasjoner (prosjektet er døpt «Jigsaw», altså puslespill).

Andre forbedringer har spesiell betydning på klientsiden: Oracle lover en ny Javascript-motor til Java virtuell maskin og full interoperabilitet mellom Java og Javascript. Innen sommeren 2013 skal det ellers komme en ny generasjon Java-klient, med Java FX 3.0, og støtte til moderne brukergrensesnitt som berøringsskjerm.

Oracle lover videre å modernisere Java ME («micro edition») som i hovedsak gjelder mobiltelefoner og annet dedikert utstyr.

Poenget er å sørge for at Java ME-utviklere skal bringes à jour med resten av Java-teknologien. Oracle ser for seg at den kommende Java ME 7 vil gjøre det mulig å tilføre vanlige mobiltelefoner funksjonalitet som i dag er forbeholdet såkalte «smartphone», og at «milliarder av dedikerte enheter kan gjøre til applikasjonsplattformer».

På bedriftssiden kunngjorde Oracle at betautgaven av Netbeans IDE 7.1, et åpen og gratis utviklermiljø, nå er allment tilgjengelig.

Netbeans IDE brukes til å utvikle applikasjoner i Java, PHP, Javascript, Ajax og C/C++. Miljøet er tilgjengelig på Windows, Mac, Linux og Solaris. Oracle har lagt inn funksjonalitet for utvidet integrasjon mot egne produkter, som databasen og Weblogic Server 11g.

Til slutt ble det kunngjort at versjon 2.0 av klientgrensesnittet Java FX nå er tilgjengelig.

Oracle mener at bedrifter kan dra store fordeler av å bruke Java på både klient- og serversiden i sine applikasjoner, fordi løsningene kan gjøres mindre komplekse. I Java FX 2.0 er det for øvrig en komponent basert på Webkit som skal la utviklere samordne Java og dynamisk webfunksjonalitet. Det vil også være mulig å kombinere Java med skriptspråk som støttes i Java virtuell maskin, som Groovy, JRuby og Scala.

Videre innfører Java FX 2.0 et skriptbart XML-basert markeringsspråk, FXML, for å definere brukergrensesnitt. FXML skal være lett å lære for aktive webutviklere, og skal spesielt kunne anvendes til applikasjoner med innslag av skjemaer og datavisualiseringer.

Applikasjoner med Java FX kan utvikles i blant annet Netbeans og Eclipse. Applikasjoner kan legges ut enten som egne klienter eller kjøres i nettlesere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.