RESULTATERFINANS

Oracle: - Netthandel tar av med felles-europeisk valuta

Med en felles europeisk valuta vil Internett-handel endelig ta av, mener Oracles Europa-sjef Sergio Giacoletto.

12. feb. 2001 - 16:57
Oracle Corp arrangerer sitt største arrangement i Europa noensinne. Europa-sjef Sergio Giacoletti tror verdensdelen er på terskelen til mye stort innen e-næringer.

- Jeg tar dette som et viktig tegn på at Europa er klar til å få noe stort ut av de store endringer som skjer innen dagens næringsliv og offentlig sektor, sa EMEA-sjef (Europa, Midtøsten og Afrika) Giacoletto ved åpningen av arrangementet.

- Det bekrefter vår oppfatning av tre viktige forhold som ligger til grunn for det som er i ferd med å skje i Europa.

De tre viktige forholdene, ifølge Giacoletto, er utbredelsen av Internett i Europa, verdensdelens satsing på trådløst høyhastighetssamband, og at felles valutaen euro vil være på plass i tolv land fra førstkommende nyttår.

- Europa har allerede nådd en kritisk masse av Internett-brukere, og utviklingen går fortere enn i USA. Innen tolv til atten måneder vil Europa ha gått forbi USA i Internett-bruk i forhold til folketallet.

Når det gjelder trådløst samband, mener Giacoletto at det offentliges satsing på infrastruktur får stadig flere bedrifter og organisasjoner til å legge opp til at også mobile klienter skal få tilgang til bedriftens nøkkelapplikasjoner og til de store handelsportalene.

- Vi kommer til å se mange endringer i forhold til hvordan bedrifter organiserer seg og sitt forhold til kunder og partnere. Her ligger Europa langt framme.

Den siste store positive faktoren for Europa ligger ifølge Giacoletto i fellesvalutaen euro.

- Det er tre hundre og noen dager igjen til tolv europeiske land ikke lenger snakker om sine nasjonale valutaer, men uttrykker alle transaksjoner i euro. Dette vil stimulere til ytterligere handel over landegrensene. Vi kan også forvente en bølge av oppkjøp og sammenslåinger. Det vil ytterligere forsterke behovet for systemer og infrastruktur innrettet på effektiv formidling av varer og tjenester over Internett. Europa står foran helt nye muligheter.

Giacoletto er ikke bekymret over en rapport offentliggjort før helgen av Morgan Stanley, og som førte til en nedgang for Oracle-aksjen. Analytikerne spådde en liten tilbakegang for databasedelen av Oracles omsetning, men var svært optimistisk i forhold til applikasjonsdelen.

- Dette er et minimalt tilbakeslag som analytikerne har tallfestet til 40 millioner dollar av en omsetning på 2,4 milliarder dollar i løpet av et kvartal, sa Giacoletto da digitoday.no konfronterte ham med rapporten på pressekonferansen etter åpningstalene.

- De siste kvartalene har veksten i databaseomsetningen stadig hoppet opp og ned, mellom ytterpunktene sju prosent og 35 prosent. I inneværende år regner vi med at databasedelen av Oracle vil vokse med 15 prosent, mens applikasjonsdelen vil vokse med 96 prosent. Applikasjoner og tjenester vokser langt sterkere enn databasen isolert, men er stadig den viktigste delen av vår virksomhet. I år utgjør applikasjoner 20 prosent av omsetningen, sier han.

Morgan Stanley regnet ut at dotcom-døden i USA ville i inneværende kvartal koste Oracle opptil 12 prosent av sin databaseomsetning.

- Situasjonen i Europa er svært forskjellig. Omfanget av dot-com-ere som er gått over ende er langt mindre her. Det vi ser fram til er at både det offentlige og næringslivet i Europa skal oppfatte at det finnes én økonomi, og at den utvikler seg mot den nye formen, sier Giacoletto som mener at det fortsatt er mye kapital tilgjengelig for nysatsing, selv om mange investorer tar inn over seg at de har vært naive i sine forventninger til fortjenestemulighetene på kort sikt.

- Det er klart at den første bølgen er forbi, og at det er vedvarende rystelser blant investorene. Innen seks til ni måneder bør situasjonen ha stabilisert seg til mer normale forhold. Særlig i Europa er det viktig å verken undervurdere eller overdrive det såkalte dot-com-fenomenet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.