AVTALER & KONTRAKTER

Oracle og IBM inngår Java-pakt

Skal akselerere utviklingen, men kan få konsekvenser for Android.

IBM kunngjorde i går at selskapet sammen med Oracle vil bidra til å gjøre OpenJDK-prosjektet til markedets ledende åpen kildekodebaserte Java-miljø. Det betyr at IBM retter fokuset vekk fra Apache Harmony-prosjektet, en annen åpen kildekode-implementer av Java. IBM har fram til nå vært blant de viktigste støttespillerne til Harmony.

OpenJDK er derimot et prosjekt som ble startet av Sun selv.

Apache med støtte fra IBM har i flere år forsøkt å få Harmony sertifisert som en uavhengig Java-implementering med støtte for den offisielle Java-standarden. Dette arbeidet har ikke lykkes fordi Sun, og senere Oracle, ikke har villet gjøre de viktige Java Test Compatibility Kits (TCK) tilgjengelige for Apache.

Bob Tutor, IBMs sjef for Linux og åpne systemer, skriver i et blogginnlegg at IBM ser på skiftet som et pragmatisk valg, selv om selskapet beklager at Java TCK-ene ikke har blitt gjort tilgjengelig for Apache.

– Men det var ikke vårt valg å gjøre. Så i stedet for å drive Harmony som en uoffisiell og ikke-sertifisert Java-prestasjon, bestemte vi oss for å skifte retning og å legge innsatsen i OpenJDK. Vårt engasjement vil ikke være uformelt siden vi planlegger å inneha posisjoner i lederskapet. Vi venter, sammen med de andre medlemmene av fellesskapet, å få mye å si om hvordan prosjektet administreres og i hvilken teknisk retning det går, skriver Tutor.

Oracle og IBM skal ifølge pressemeldingen støtte det nylig annonserte utviklingsveikartet for OpenJDK, noe som skal akselerere tilgjengeligheten av Java SE på tvers av åpen kildekode-fellesskapet.

Interessant nok kan Googles Android-plattform bli påvirket av IBMs skifte av retning. Klassebibliotektet til Dalvik, JVM-en (Java Virtual Machine) i Android, er delvis basert på Harmony, og dette danner noe av grunnlaget for patentsøksmålet Oracle har innledet mot Google.

Enkelte vil nok hevde at dette søksmålet også har bidratt til at IBM nå har skiftet side.

Spørsmålet er hvor mye fart Apache Harmony mister ved at IBM vender prosjektet ryggen, og hva Google velger å gjøre som følge av dette. Ifølge ZDNets Chris Dawson har observatørene i bransjen delte meninger om dette. Noen mener at Google vil fortsette å hevde at selskapet har rett til å gjøre som det gjør i dag. Andre mener at Google vil komme til å lisensiere det som Oracle mener er nødvendig, mens en tredje gruppe mener at Google vil gå over til OpenJDK-baserte løsninger også i Android. Ifølge Dawson er Google en svært aktiv bruker av OpenJDK på områder som ikke er knyttet til Android.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.