RESULTATERFINANS

Oracle overrasket positivt

Etter de katastrofale tallene i forrige kvartal kunne Oracle onsdag kveld legge frem resultater som i hvert fall var bedre enn ventet. Resultat per aksje for tredje fiskale kvartal 1998 ble 22 cent, hvilket er 16 prosent bedre enn året før.

Eirik Flaa
13. mars 1998 - 09:52

I Asia fikk selskapet juling, med et fall i omsetningen på 12 prosent. Amerika (nord og syd) var veksten 43 prosent, mens den var på 21 prosent i Europa.

- Uten effekten av valutakurser ville omsetningen totalt økt med 33 prosent. Nå ble veksten 27 prosent, forklarte Raymond Lane som i praksis har tatt seg av den daglige driften de siste årene.

Kursutviklingen siden de katastrofale tallene før jul har vært hyggelig, men det skulle da heller ikke så mye til. Toppsjefen Larry Ellison så 2.4 milliarder dollar av sin private formue forsvinne under morgenkaffen da kursen stupte 30 prosent. Så turbulent har det vel ikke vært i Oracle siden den godeste Ellison avlyste julebordet i 1990.

Omtrent på samme tid ble Ray Lane ansatt til å ta seg av den daglige driften, og gjennomførte en solid snuoperasjon. Spørsmålet enkelte analytikere stilte seg ved siste resultatfremleggelse, var om Oracle nå er på sporet for fremtiden.

Spørsmålet er om Oracle klarer overgangen fra et programvareselskap til en tilbyder av komplette løsninger.

Selv om tallene onsdag var bedre enn ventet, er det fremdeles stor usikkerhet knyttet til det spørsmålet. Det var først og fremst serverlisenser som dro resultatet.

- Sunn vekst i servermarkedet på det amerikanske kontinentet og i Europa er spesielt hyggelig, sa Ray Lane.

Omsetningen fra database serverprogramvare vokste med 13 prosent fra året før, mot en vekst på 3 prosent i forrige kvartal. Dette kan skyldes at selgerne har hatt gode incentiver til å øke salget. Da de dårlige tallene kom for forrige kvartal, ble det påpekt som en mulig årsak at selgerkorpset i en periode kunne ha kjørt litt hardt, og dermed måtte ta en liten pause.

I Nord-Amerika opplevde selskapet i dette kvartalet imidlertid en vekst i inntektene fra server-lisenser på 34 prosent.

- Databaseområdet er på langt nær dødt, påpekte Lane.

Mens det tradisjonelle inntektsområdet til Oracle altså fremdeles gjør det bra, stilles det spørsmålstegn ved om selskapet får fart på applikasjonssalget. I følge Wall Street Journal har selskapet tidligere satt et mål på 50 prosent vekst innen dette området, men nådde kun 30 prosent denne gangen.

I sum virket det amerikanske markedet fornøyd med tallene. Den største usikkerheten nå er knyttet til konsekvensene av nedkjølingen i Asia, og overgangen til et løsningsorientert selskap. I en artikkel i The Economist nylig ble det påpekt at selskapet møter stadig tøffere konkurranse på sine tradisjonelle kjerneområder, samtidig som det er begrenset hvor stort markedet er når ni av ti Fortune 500 selskaper allerede har installert selskapets databaser-systemer.

Oracle er i dag priset til en P/E (forholdet mellom selskapets børsverdi og nettoresultatet ett år frem i tid) på 24,5. I forhold til "markeds-P/E" i USA er dette marginalt over resten av "totalmarkedet" (altså alt fra bilindustri til kjemikaler og IT).

Tabell. Resultat tredje kvartal, fiskalt år 1998. Alle tall i tusen dollar.

q3 1998 q3 1997
Omsetning 774.521 681.108
Driftsresultat 318.273 260.127
Resultat før skatt 330.888 264.457
Resultat e. skatt 215.077 169.253
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.