KOMMENTARER

Oracle på spranget til neste divisjon

Sun-kjøpet kan tolkes som Oracles forsøk på å avansere til samme divisjon som IBM og HP.

4. mai 2009 - 08:55

Oracles kjøp av Sun rett over påske er første gang et ledende programvarehus kjøper en stor leverandør av maskinvare. Det er altså ikke bare snakk om en betraktelig utvidelse av Oracles virksomhet, men også om en helt ny rolle.

Det er andre gang på kort tid at en større IT-aktør trer fram med en ny rolle: I mars kunngjorde Cisco at de ikke lenger vil nøye seg med svitsjer og rutere, men også tilby egne servere.

Dette kan tolkes som en trend, der framgangsrike spesialister ryster markedet ved å engasjere seg på helt nye områder.

For både Cisco og Oracle dreier det seg om servere, og begge snakker om å bygge servere inn i pakkeløsninger.

I forrige uke kunngjorde IBM en ny allianse med Brocade innen nettverksutstyr. Utspillet ble tolket som et bevist forsøk på å svekke forholdet til Cisco, og som en reaksjon på Ciscos inntreden på servermarkedet.

Analyseselskapene Forrester og Gartner er enige i at Oracles kjøp av Sun kan få vidtrekkende konsekvenser for hele IT-markedet, forutsatt at Suns virksomhet innen maskinvare føres videre, slik Oracle har sagt de vil.

– Andre aktører vil måtte endre sine strategier og prioriteringer på betydelig vis for å svare på Oracles utspill, understreker Forrester.

– Oracle har muligheten til å bli et lokomotiv innen både programvare og maskinvare, med et potensial for å utfordre IBM og HP, sier Gartner.

Innlemmelsen av Sun betyr at Oracle kan bygge det toppsjef Larry Ellison kaller «åpne og integrerte systemer» med forretningsapplikasjoner, mellomvare, databasesystemer, operativsystemer, servere og lagringsplattformer.

Bare IBM og HP har en tilsvarende bredde i dag. Kjøpet løser Sun-kundenes største hodepine, fordi det gjør det troverdig at teknologier de har investert i – Sun-servere og Solaris – vil være levedyktig i overskuelig framtid.

Når Ellison også lover at Oracle-databasen skal integreres med flere av de unike og avanserte egenskapene til Solaris, kan kundene også se fram til reelle forbedringer.

– Vi skal utvikle Solaris til å fungere bedre sammen med Oracle. Vi skal levere komplette systemer, fra database til disk. Vi skal sikre ytelse, pålitelighet, sikkerhet, drift og totalkostnader, sa Ellison.

Ifølge Gartner er denne visjonen «tiltrekkende», samtidig som den byr på klare utfordringer.

Gartner tror Oracles engasjement for Solaris vil heve utviklernes interesse for denne plattformen. Tettere integrasjon mellom Solaris og Oracles database betyr ikke at Oracle vil gi opp friprogdatabasen MySQL. Den vil derimot lette salget av integrerte løsninger av Oracle Real Application Clusters – med applikasjoner og databaser – som kjøres på Suns x86-servere.

Oracle lover å integrere Suns mellomvareprodukter inn i deres egen Fusion. Gartner mener dette i praksis bare vil gjelde mindre komponenter, fordi det er en god del overlapping. Av hensyn til vedlikeholdsinntekter, tror Gartner at Oracle vil sørge for å fortsette å støtte kunder som holder seg til Suns mellomvare.

Gartner tviler på at Oracle over tid vil satse på å videreutvikle de store Sparc-serverne. Kundene vil i stedet få hjelp til å bytte ut disse med Suns mer energieffektive x86-servere, eventuelt til de mer moderne flerkjernede T-prosessorene.

Suns oppkjøp av lagringsleverandøren StorageTech for noen år siden betraktes i dag stort sett som en overpriset bommert. Gartner tror at Oracle vil kunne fornye Suns lagringsengasjement betraktelig, ved å satse på dedikerte fil- og databasemaskiner.

Et av områdene der Oracles overtakelse av Sun kan bety mest, er Java, ifølge Gartner. Analyseselskapet venter større innsats for å få Java inn i flere mobiltelefoner, og innen forbrukerelektronikk generelt. Oracle kan også ventes å være mer aggressiv enn Sun i å prøve å tjene penger på Java, tror Gartner.

Eksisterende Sun-kunder anbefales å drøye eventuelle planer om å bytte maskinvareplattform til Oracle har presisert nærmere hva slags hensikter de har. Kunder med UltraSparc-drevne servere anbefales å låse Oracle til langsiktige supportavtaler, for eksempel fem til sju år. Nye investeringer i Sun mellomvare anbefales utsatt til Oracle har gitt detaljerte anvisninger om framtiden til de enkelte produktene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.