Oracle saksøkt for løgn og villedende utspill

Påstått løgn om besparelser ved bruk av egne applikasjoner, og skjønnmaling av den økonomiske situasjonen, er elementer i et nytt søksmål mot databasegiganten Oracle.

Påstått løgn om besparelser ved bruk av egne applikasjoner, og skjønnmaling av den økonomiske situasjonen, er elementer i et nytt søksmål mot databasegiganten Oracle.

Søksmålet ble levert i California fredag av Milberg Weiss Bershald Hynes & Lerach LLP på vegne av et lokalt pensjonsfond.

Saksøker peker på at mens den øvrige IT-bransjen ble rammet av dårlige resultater, forsikret Oracle gjentatte ganger i januar og februar at kvartalet ville vise ni prosent bedre inntjening enn tilsvarende kvartal året før, og en omsetning i overkant av 2,9 milliarder dollar. Analytikerne tolket dette som at applikasjonsomsetningen ville øke rundt 75 prosent, og databaseomsetningen 15 prosent.

Samtidig spredte Oracle budskapet om at det hadde spart en milliard dollar i årlige utgifter ved å omstrukturere sine datasystemer og gå over til å bruke sine egne forretningsapplikasjoner, versjon 11i av eBusiness Suite.

I ukene mellom årsskiftet og slutten av februar solgte Oracle-sjef Larry Ellison aksjer for nærmere 900 millioner dollar, til priser opptil 32 dollar per aksje.

1. mars kunngjorde Oracle at grunnet et dårligere økonomisk klima, hadde flere kunder strøket sine bestillinger i siste liten. Følgelig måtte forventningene til kvartalsresultatet endres. Databaseomsetningen ville stå stille, og applikasjonsomsetningen vokse med 50 prosent. Omsetningen i aksjen satte ny årsrekord i volum, mens kursen, som hadde holdt seg godt over 22 dollar i andre halvdel av februar, stupte til 17 dollar. De siste dagene har den variert mellom 15 og 18 dollar.


Saksøker mener Oracle-ledelsen bevisst villedet aksjonærene med hensyn til selskapets økonomiske utsikter, mens den selv solgte aksjer i forkant av det kursfallet den visste ville komme. Saksøker mener videre at besparelsen på en milliard dollar ikke skyldes bruken av egen programvare, men at 2000 medarbeidere sluttet. Det hevdes at programvaren krever store utgifter til systemintegrasjon og ennå ikke er så moden som Oracle-ledelsen vil ha det til.

Det kreves et ikke-spesifisert beløp i kompensasjon for tap som følge av at man ikke fikk korrekt informasjon om selskapets økonomi.

Oracle mener søksmålet er totalt grunnløst, og varsler at påstandene vil bestrides på det sterkeste.

Programvaren som utgjør en del av striden, ble sluppet kommersielt i mai i fjor som Oracle eBusiness Suite 11i. Det er siden utstedt 5000 patcher, altså små rettelser til koden. Den siste større oppgraderingen, 11.5.3, ble gjort tilgjengelig for Unix i januar og Windows i februar. Oracle markedsfører suiten med påstander om at den gjør alt du kan forvente av et avansert forretningssystem, uten ulempene - framfor alt utgiftene - som tradisjonell skreddersøm innebærer.


Oracle vil kunne mobilisere solid brukererfaring til støtte for sin avvisning av søksmålet. Blant dem som er villig til å satse stort på Oracle 11i, er Cap Gemini Ernst & Young og Compaq.

Til toppen