Oracle-seier over Google i Java-anke

Er likevel beskyttet av opphavsrett, mener domstol.

Oracle-seier over Google i Java-anke
Oracle møtte mye motgang i den opprinnelige rettssaken mot Google om bruken av Java-teknologi i Android, men har nå møtt større forståelse i en ankedomstol. Det betyr på ingen måte at hele saken er avgjort allerede nå.

Rettssaken mellom Oracle og Google om sistnevntes bruk av Java i Android, har fått et nytt kapittel. Fredag i forrige uke ble det kjent at ankedomstolen U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit in Washington har konkludert med at Oracle kan opphavsrettsbeskytte strukturen, rekkefølgen og organiseringen av programmeringsgrensesnittene (API – Application Programming Interface) til Java-språket. Google har implementert disse API-ene i Dalvik-motoren til Android, noe Oracle krever mer enn 1 milliard dollar erstatning for.

Saken som har blitt behandlet av ankedomstolen er et resultat av at Oracle gikk på et knusende nederlag i den opprinnelige rettssaken som ble avsluttet i juni for snart to år siden. Da avviste dommer William Alsup at Google har krenket Oracles opphavsrett gjennom reproduksjonen av i alt 37 Java-programmeringsgrensesnitt (API-er), fordi det Google har kopiert, er konsepter, ikke er uttrykk.

De tre dommerne i ankedomstolen har nå enstemmig reversert dommen fra distriktsdomstolen i San Francisco. Spørsmålet om hvorvidt Google bruk av API-ene kan anses som rimelig, skal avgjøres av en jury. I forrige runde greide ikke juryen å bli enige om et svar på dette spørsmålet.

Avgjørelsen er allerede svært omstridt. Riktignok sier E. Joshua Rosenkranz, en advokat som representerer Oracle i saken, til Reuters at det ikke er noe overraskende ved det ankedomstolen har gjort, og at loven er klar når det gjelder disse spørsmålene.

Men Pamela Samuelson, en professor ved University of California, Berkeley, School of Law som har støttet Googles syn i saken, forteller at avgjørelsen betyr at programvareselskaper nå står overfor usikkerhet når de skal skrive kompatibel programvare som ikke krenker opphavsretten.

– Det vi har her er en avgjørelse som definitivt vil ryste programvarebransjen, sier hun til Reuters. Oracle har dog fått støtte fra selskaper som Microsoft, EMC og NetApp.

Google har angivelig mulighet til å anke avgjørelsen, men en slik prosess kan ta flere år. I mellomtiden vil resultatet være usikkerhet i hele bransjen.

– Vi er skuffet over denne kjennelsen, som setter en farlig presedens for informatikk og programvareutvikling, og vi vurderer våre muligheter, heter det i en uttalelse fra Google, som er gjengitt av Gigaom.

Gigaom mener at mange i både teknologibransje og innen de juridiske miljøene i USA har blitt overrasket over denne vendingen i saken. Wired mener at avgjørelsen er dårlig nytt for alle.

    Les også:

Les mer om: