Oracle sender alt opp i skyen

Applikasjoner og data kan flyttes mellom datasenteret og skyen, ved «et enkelt tastetrykk».

Oracle sender alt opp i skyen
- Oracle-skyen er «komplett». Nå blir vi en "one stop shop" sier Larry Ellison. Bilde: All Over Press

Oracle erklærte denne uken at nettskyen deres er «komplett».

I flere år har også Oracle, i likhet med bransjen for øvrig, supplert den tradisjonelle lisensmodellen med det moderne alternativet: Muligheten for å leie programvaren som tjenester over internett, også kalt Software-as-a-Service (SaaS).

Alle deres bedriftsapplikasjoner ble skysatt for tre år siden.  Nyhetene denne gang er mer vidtrekkende.

Alt i skyen

Porteføljen blir komplimentert med et bredt tilbud innen Platform-as-a-Service (PaaS) og Infrastructure-as-a-Service (PaaS).

Grunnlegger, styreformann og teknologidirektør, den styrtrike Larry Ellison (70), sparte ikke på kruttet da han mandag avduket minst to dusin nye tjenester.

- Du kan ta praktisk talt alle dine applikasjoner og data ut av datasenteret og flytte inn i Oracle-skyen. Ikke bare Oracle-applikasjoner, ikke bare Oracle-databaser og Java-applikasjoner, men alle dine applikasjoner, tredjeparts applikasjoner og skreddersydde applikasjoner. Alt kan flyttes frem og tilbake mellom datasenteret ditt og Oracle-skyen. Det er bare å trykke på en knapp, sa Ellison.

Helt overordnet kan Oracle Public Cloud deles inn i tre kategorier:

  1. Applikasjoner. Software-as-a-Service. SaaS.
  2. Plattform. Herunder databaser, mellomvare, analyse og integrasjon (som en tjeneste). PaaS. Flaggskipet deres Oracle Database 12c er omfattet her - Ellison spådde at PaaS ville bli Oracles viktigste (mest innbringende) forretningsområde fremover.
  3. Infrastruktur. Herunder lagring, compute (virtuelle maskiner), samt nettverk som en tjeneste. IaaS.

Selskapet begynte som kjent som databaseleverandør. Etter tiår med til dels aggressive oppkjøp har de opparbeidet seg en betydelig portefølje av ikke bare bransjespesifikke bedriftsapplikasjoner, men også maskinvare og alt i mellom.

Oracle forsøker nå å tette forspranget til særlig skypioneren Amazon Web Services og Microsofts Azure. IBM vil innvende at også de tilbyr mye av det samme.

Larry Ellison hevder på sin side at ingen kan tilby en like fullstendig pakke med programvaretjenester for bedriftsmarkedet, plattformtjenester og infrastrukturtjenester.

 

Dette blir en «one stop shop», fortalte han under en direkteoverført webcast.

- Oracle er eneste selskap på planeten som kan tilby en komplett, integrert og standardbasert suite av tjenester på ethvert lag i skyen. Disse teknologifordelene gjør oss langt mer kostnadseffektive enn konkurrentene våre.

Dette er for øvrig samme strategi Oracle har messet om lenge: Komplett, åpen og integert.

Ellison gjentok at alle de tre lagene i skyløsningen deres er basert på industristandarder, deriblant Java, OpenStack, Linux, ZenVM og så videre.

Han lovet forutsigbar ytelse for den såkalte compute-delen, det vil si de virtuelle maskinene de nå vil leie ut.

- Vi garanterer et sett med kjerner til deg som kunde. «Bråkete» naboer skal ikke kunne stjele prosessorsykluser eller gjøre at rapportene du genererer kjører saktere.

Priskrig på lagring

Det er som kjent mange aktører som etter hvert tilbyr skytjenester. Sterk konkurranse kommer kundene til gode i form av stadig lavere priser. Lagringsplass er noe av det som har vært satt under et sterk prispress.

Oracle viste at også de kan være interessert i å kjempe på pris her. Gjennom å lansere en direkte konkurrent til Amazon Clacier Storage, det klart rimeligste lagringstjeneste myntet på svært store datamengder - typisk for backup - men der aksesstiden kan være på flere timer.

Alternativet døpt Oracle Archive Storage Cloud skal koste mindre enn 1/10 av rivalens Glacier-tjenesten. Eller 0,001 dollarcent per gigabyte per måned. Regnestykket de presenterte var basert på et 20 petabyte-arkiv.

Noen cent er og der høres kanskje ikke mye ut, men ifølge Ellison blir det raskt millioner av dollar i innsparinger årlig, vel og merke hvis det dreier seg om riktig store kunder.

Automatisering

Et punkt Ellison gjentok flere ganger i sin tale, var at kundene kan velge å flytte applikasjonene og datene mellom eget datasenter (lokalt installert) og Oracle-skyen, ved et tastetrykk.

Utrulling, oppsett og konfigurasjon, med lastbalansering og IP-adresser, overvåking og sikkerhet, går ifølge ham minst tre ganger raskere enn med konkurrenten Amazon Web Services.

Foruten hastighet skrøt han av hvor helautomatisk det skal være.

- Vi oppgraderer og patcher automatisk. Alt sammen fra firmware for lagring opp til webserveren, databasen, Java virtual machine, Linux, VM-et, OpenStack, alle lagene med programvare blir automatisk oppdatert. Det trenger ikke kundene gjøre lenger. Dette er en big deal, mente Ellison.

Oracle Norge: - Dette er fremtiden

digi.no tok en prat med administrerende direktør Tore Bjelland i Oracle Norge, for å høre nærmere om produktnyhetene.

- Nå tar vi verdens mest solgte database og mellomvare og gjør begge tilgjengelig i nettskyen i kombinasjon med 24 nye tjenester basert på disse. De som allerede bruker disse produktene idag kan flytte rett ut og få alt som tjenester. Vi gjør hele plattformen vår tilgjengelig i skyen, sier Bjelland.

- Andre var nok før oss på enkelte områder men vi er først med en komplett suite av plattform tjenester som oppfyller alle viktige behov for virksomhetskritiske applikasjoner, hevder han.

Amazon Web Services, Salesforce.com og Workday ble utpekt som Oracles største konkurrenter i nettskyen, da Larry Ellison presenterte nyhetene. Han påsto da at de nærmest aldri møtte erkerivalene IBM og SAP på dette området.

Bjelland slutter seg til denne virkelighetsoppfatningen. I motsetning til Ellison, som ikke brukte særlig med tid på Microsoft, så vedgår norgessjefen at det er nettopp Microsoft som er deres største konkurrent i skyen.

- Hvilke besparelser kan kundene vente seg hvis de lar Oracle drifte data og applikasjoner for dem i nettskyen?

Svaret er ikke så direkte som vi hadde ønsket oss, men Bjelland bedyrer at både kundene og de som leverandør kan få gevinst av denne modellen.

- Det er fordelaktig både for kunde og Oracle. Kunden forenkler og får lavere kostnader som går fra capex (driftsmessige investeringer) til opex (løpende driftskostnader). For oss ligger fordelen i mersalg, fordi vi leverer større del av verdikjeden som kunden benytter.

Og interessen for denne modellen er stor i det norske markedet, mener han.

- Det er sjeldent jeg møter kunder uten at vi snakker om tjenester i skyen. Alle kundene og partnerne våre, og IT-bransjen som sådan, har en klar forståelse av at det er dette som er fremtiden, sier Tore Bjelland i Oracle Norge.