BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle ser en stor framtid sammen med Dell

Michael Dell og Larry Ellison går sammen om budskapet: Intel-klynger er bedre og billigere enn "proprietær teknologi" - les Sun.

I forkant av Dells årlige analytikerkonferanse seinere i dag i New York, holdt Michael Dell og Oracle-sjef Larry Ellison en felles presseorientering i går kveld norsk tid. Budskapet var at de to selskapene vil satse hardt på klynger av rimelige Intel-baserte servere som alternativ til "proprietære" databaseservere – altså Sun-maskiner.

Formuleringene til Ellison greide ikke helt å nedtone brodden mot Sun. Han pekte på at dersom du kjører applikasjoner på en enkel databaseserver, kan serveren svikte og ta ned tjenesten. Alternativet er å satse på klynger der de andre maskinene tar over når en enkelt maskin svikter. Konklusjonen er klar:

– Vil du ha høyere ytelse, må du være villig til å investere mindre.

Dell vil tilby en startpakke på 150.000 kroner, bestående av en klynge av to toprosessors Intel-servere, optimalisert med tanke på å kjøre klynge-varianten av Oracle 9i databasen – "Oracle 9i Database with Real Application Clusters", også kalt 9i RAC. Operativsystemet er valgfritt: Windows eller Red Hat Linux. Med tanke på kunngjøringen på CeBIT i mars i år om partnerskap mellom Oracle og UnitedLinux, kan man anta at også denne Linux-varianten vil kunne omfattes av pakken.

For å hjelpe de som kjøper denne startpakken eller andre Oracle-optimaliserte klynger, vil Dell og Oracle opprette en felles migrasjonstjeneste. Hensikten er å tilby fast pris til dem som ønsker å gå over fra "utdaterte databasearkitekturer" til Oracle på Dells klynger med lagringssystemer fra EMC.

Det tredje hovedpunktet i budskapet er at salgs- og markedsføringsavtalen mellom Dell og Oracle er utvidet til også å omfatte Europa og Asia.

Dell understreker at operativsystemet – Linux eller Windows – er kundens valg, men legger til at det kan være mye å tjene – spare – på å velge Linux. Det er jo Oracle 9i RAC som står for klyngingen.

Til digi.no sier sjefen i Dell Norge, Michael Jacobs, at kombinasjonen av klyngede servere fra Dell og klyngende programvare fra Oracle vil kunne gi opptil 89 prosent bedre ytelse til 39 prosent lavere pris enn tilsvarende proprietære løsninger. Han tror Linux vil bli viktig:

– Vi merker stor pågang for kombinasjonen Oracle, Linux og Dell. Mange kunder oppfatter at Linux kan gjøre den jobben de er ute etter.

På den amerikanske pressekonferansen, ble Linux et viktig tema. Både Ellison og Dell var enige om at framtiden tilhører Linux. Dell forventer at 90 prosent av alle bedrifter bruker en eller annen form for åpen kildekode programvare innen 2004. Ellison sa at Linux er i ferd med å ta markedsandeler fra alle, og spådde at Linux og Dell om noen år vil bli den dominerende plattformen for databehandling i bedrifter.

Selv om Dell stadig trekker 60 prosent av omsetningen sin fra PC-er, markerer selskapet seg sterkt innen høyytelsesklynger hos bedrifter. Michael Dell oppga disse tallene: 3500 SAP-installasjoner, 22.000 Oracle-installasjoner, og 2500 nye kunder på lagringssystemer fra Dell/EMC. Han understreket at Oracle 9i RAC er den faktoren som gjør dette til et vekstmarked for Dell.

Internt hos Oracle pågår en bevegelse for å kjøre stadig mer over på klyngede Dell-servere og Linux.

– Alle våre produksjonssystemer skal over på Linux-plattformen, forteller markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle Norge. – Vi begynner med applikasjonstjenerne. Databasene følger når 64 biters Linux kommer. Skal du kjøre virkelig store databaseklynger, trenger du 64 biter.

Løvvik understreker at et viktig moment i samarbeidet med Dell, er å synliggjøre at inngangen til moderne klyngebasert databasedrift er lav, og at det er mye å spare på å bytte til en slik plattform.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.