Oracle-sjef foreslår fri bruk-modell

Oracle-sjef Larry Ellison spår at programvarebransjen må kaste dagens lisensregler. Her er erstatningen:

Oracle-sjef Larry Ellison spår at programvarebransjen må kaste dagens lisensregler. Her er erstatningen:

På OracleWorld i San Francisco i går lanserte Larry Ellison sine nye Oracle 10g-produkter, men Oracles gründer og toppsjef har ofte mye på hjerte.

I går fremla Ellison radikale spådommer om programvarebransjens lisensregler. Ellison forteller at Oracle allerede har innført endringene han foreslår hos flere store kunder i USA.

De store programvare-selskapene har lenge vært kritisert av kundene og analytikere for sine svært kompliserte lisensregler. Mange mener at mye at kompleksiteten er konstruert for å forvirre kundene og gjøre det enklere å øke prisene.

Skal du i dag kjøpe programvare fra SAP, IBM, Oracle eller andre store selskaper, må du først som regel betale en avgift per prosessor og så kommer det klient-lisenser.

Disse faktorene er stadig vanskeligere å måle og telle, hevder Ellison. Hele programvarebransjen vil derfor i løpet av de neste årene måtte legge om radikalt. I stedet mener Ellison at man må innføre en fast, årlig pris som gir rett til fri, årlig bruk, skriver IDG News Service.

Men hvordan denne faste, årlige avgiften skal beregnes, sa ikke Ellison noe om. Uten en beregningsmetode ville programvare General Electric må betale like som et 100-person-stort norsk selskap. Her finnes det ingen enkle løsninger - for eksempel vil pris satt ut fra et selskaps omsetning ramme skjevt og være lett å manipulere.

Oracle har foreløpig ikke offentliggjort priser på 10g-produktene, de kommer først om noen uker. Om Ellisons utspill var et varsel om justeringer eller omlegginger av Oracle priser, vil man først da.

Ellisons spådommer setter dog fingeren på et problem: Hans nye produkter og tilsvarende tilbud fra konkurrenter er beregnet brukt på mange, billige servere i stedet for noe få store servere. Gjør ikke Oracle noe med sine lisensbetingelser, vil salget av 10g-produktene neppe ta av.

Dagens lisensregler rammer dessuten muligheten endel store servere har til å dele seg opp i mange mindre, virtuelle maskiner. Skal man betale en lisens per virtuelle prosessor, blir det fort dyrt.

Til toppen