Java-plugin

Oracle skal ta livet av Java i nettleseren

Men nådestøtet kommer likevel ikke helt ennå.

Også Oracle har innsett at tiden for å bruke Java-pluginen i nettleseren, er over. Brukere som har Java installert på datamaskinen, men som ikke vet om den benyttes, bør avinstallere programvaren.
Også Oracle har innsett at tiden for å bruke Java-pluginen i nettleseren, er over. Brukere som har Java installert på datamaskinen, men som ikke vet om den benyttes, bør avinstallere programvaren.

Men nådestøtet kommer likevel ikke helt ennå.

Oracle kunngjorde i går at tiden for Java som nettleser-plugin er i ferd med å renne ut. I første omgang er det ikke snakk om å avlive teknologien helt. Den skal fortsatt være inkludert i Java 9-plattformen (JDK/JRE 9), men den vil få status som «deprecated». Det vil si at den blir ansett som foreldet funksjonalitet som frarådes brukt.

Først i en senere versjon av Java-plattformen, Oracle har ikke oppgitt hvilken, vil nettleserpluginen bli fjernet helt.

Sårbarhet på sårbarhet

Java er som både programmeringsspråk og plattform fortsatt populært, men det samme kan ikke sies som nettleserpluginen. På grunn av mengder av alvorlige sårbarheter, ble Java-pluginen for noen år siden kåret til den mest risikable programvaren å ha installert på pc-en.

Dette var på en tid da mange norske nettbankkunder hadde lite annet valg enn å bruke Java-pluginen.

I dag er det langt fra like ofte at man hører om alvorlige sårbarheter i Java-pluginen. Men nå er det få som har behov for å kjøre Java-applets i nettleseren, dersom de i det hele tatt får det til.

Utviklere som tilbyr Java-applet-baserte løsninger, anbefales snarest å finne alternative løsninger. Oracle anbefaler selskapets plugin-frie Java Web Start-teknologi. Mer om disse anbefalingene finnes i dette dokumentet.

Liten støtte

Støtte for Java og andre nettleserplugins ble introdusert for mer enn 20 år siden ved lanseringen av Netscape Navigator 2.0. Dette ga en ung og umoden web helt nye muligheter, men med HTML5 og nyere teknologier er behovet for plugins i ferd med å bli helt borte.

Allerede er det slik at Java og de fleste andre pluginer ikke støttes av Google Chrome og Microsoft Edge, og Mozilla har kunngjort planer om å fjerne støtten for alle NPAPI-baserte plugins innen utgangen av 2016. Uten NPAPI-støtte fjernes muligheten til å bruke de fleste nettleserplugins, inkludert blant annet Silverlight.

Adobe Flash Player er i stor grad unntatt fra dette, fordi det fortsatt er ganske mye Flash-basert webinnhold tilgjengelig. Derfor leveres Flash Player som en mer eller mindre integrert del av Chrome og Edge. Firefox skal støtte Flash Player også etter 2016.

Noen oppklaringer

For den som måtte lure: Java som plattform og språk har i praksis ingenting med JavaScript å gjøre, som er en helt separat teknologi som er innebygd i alle nettlesere, og som lever i beste velgående.

Plugins som Java og Silverlight har ingenting med nettleserutvidelser å gjøre. Plugins brukes til å vise innhold som nettleseren alene ikke støtter på egenhånd. Nettleserutvidelser dreier seg om utvide eller endre funksjonaliteten til selve nettleseren, gjennom programmeringsgrensesnitt beregnet for nettopp dette. Den er ingenting som tyder på at nettleserutvidelser vil bli borte. Foreløpig mangler dette i Microsoft Edge, men det er blant de større nyhetene som ventes i denne nettleseren i løpet av 2016.

 

Til toppen