Oracle sluker Netscape?

Den høylytte Larry Ellison, sjef i Oracle, har overraskende uttalt at Netscape ikke har en sjanse til å overleve. Jim Barksdale, daglig leder i Netscape, beskylder Ellison for å "snakke" ned aksjekursen fordi Oracle ønsker å ta over Netscape.

Den høylytte Larry Ellison, sjef i Oracle, har overraskende uttalt at Netscape ikke har en sjanse til å overleve. Jim Barksdale, daglig leder i Netscape, beskylder Ellison for å "snakke" ned aksjekursen fordi Oracle ønsker å ta over Netscape.

Larry Ellison, den høylytte og til tider kontroversielle sjefen for Oracle, har sjokkert databransjen med uttalelser om at Netscape ikke har en sjanse til å overleve. På en messe i Paris sa Ellison at Netscapes flaggskip Navigator er dødsdømt.

- Det kommer ikke til å være noen nettleser om et par år, uttalte Ellison. I steden vil vi se sentrale servere med kraftige søkemuligheter og elektroniske postfunksjoner som tar over for dagens nettlesere, i henhold til Ellison.

Jim Barksdale, daglig leder i Internettselskapet Netscape, svarte med å beskylde Ellison for å snakke ned Netscapes aksjekurs fordi Oracle ønsker å kjøpe opp Netscape

Ellison latterliggjorde også Netscapes børsintroduksjon i 1995 hvor aksjene gikk fra USD 28 til USD 174 i de første fire månedene etter børsintroduksjon. Senere har aksjen til Netscape fått hard medfart, og den nådde bunnen på USD 34 i slutten av august kort etter at Microsoft leverte versjon 3.0 av sin nettleser, Internet Explorer, en uke før Netscape leverte versjon 3.0 av sin Netscape Navigator. Ellisons uttalelser har ikke hatt nevneverdig innflytelse på Netscapes aksjepris som har gjennvunnet endel tapt terreng og har ligget rundt USD 47 i de siste ukene.

Netscape frykter at de er en oppkjøpskandidat. Barksdale tror nemlig Oracle ønsker å ekspandere sin rolle innen det hurtigvoksende Internettmarkedet, og at Oracle ser på Netscape som midlet til å nå sine mål på Internett. Endel analytikere i USA påpeker at Ellison ønsker en mer fremtredende rolle i programvareindustrien for å utfordre bransjens ubestridte leder, Bill Gates. Andre analytikere derimot, hevder at Ellison bare er sin sedvanlige, kontroversielle selv og at Netscape er ukens prügel-knabe.

Netscape og Oracle har liten overlapping mellom produktene sine, så et eventuelt kjøp av Netscape kan synes fornuftig fra Oracles ståsted. Oracle, som verdensledende databaseutvikler, har store vekstmuligheter innen nettverk og Internett, men har hittil hatt liten suksess med sin Internett-programvare. Resultatet av en kobling mellom Oracles databaseteknologi og Netscapes Internett-teknologi kunne derfor bli formidabel.

Allikevel, til tross for Oracles ønsker og ambisjoner er Netscapes aksjeverdi nesten USD 4 milliarder og med de nødvendige gulrøttene til aksjonærene vil nok prisen bli nærmere USD 6 milliarder. Det kan bli litt vel mye, selv for Larry.

Til toppen