RESULTATERFINANS

Oracle-tall befester ny optimisme for IT

Langt bedre enn ventet, innen både programvare og maskinvare.

Aksjekursene til henholdsvis Oracle og Microsoft tilbake til før dotcom-boblen. Den loddrette aksen viser prosentvis økning siden mai 1988. Grafen viser hvorfor investorer ser langt mer opp til Oracle-sjef Larry Ellison enn til Microsoft-sjef Steve Ballmer.
Aksjekursene til henholdsvis Oracle og Microsoft tilbake til før dotcom-boblen. Den loddrette aksen viser prosentvis økning siden mai 1988. Grafen viser hvorfor investorer ser langt mer opp til Oracle-sjef Larry Ellison enn til Microsoft-sjef Steve Ballmer. Bilde: Yahoo Finance, se URL i artikkelen.
17. des. 2010 - 09:28

For ett år siden var Oracle preget av omstrukturering, kraftig fall innen tjenesteomsetning og stillstand i salg av nye lisenser: Den samlede omsetningen økte med bare 4 prosent, og hovedforklaringen på at nettoresultatet etter skatt kunne gjøres opp med en vekst på 12 prosent var valutasvingninger.

Tallene for kvartalet fram til 30. november 2010, det andre i inneværende regnskapsår, viser et helt annet bilde.

Salget av nye programvarelisenser øker med 21 prosent fra i fjor, til 2,0 milliarder dollar. Den samlede omsetningen innen programvare, inkludert support, økter med 15 prosent til 5,64 milliarder dollar. Tjenester øker med 24 prosent til 1,19 milliarder dollar.

Det innebærer at «gamle» Oracle øker omsetningen med 17 prosent til 6,83 milliarder dollar.

På toppen av dette kommer salg og support av maskinvare – tidligere Sun – på til sammen 1,75 milliarder dollar, slik at den samlede økningen i omsetningen fra andre kvartal i fjor blir 47 prosent til 8,58 milliarder dollar.

Driftsresultatet – etter avskrivninger og amortiseringer, før renter – øker med 27 prosent til 2,77 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt øker med 28 prosent til 1,87 milliarder dollar, tilsvarende 22 prosent av den samlede omsetningen.

Første gang maskinvare ble oppført i Oracles regnskaper var i kvartalet fram til 28. februar i år, det vil si tredje kvartal i regnskapsåret 2009–2010. Den samlede omsetningen var 458 millioner dollar, hvorav 273 millioner var produkter og 185 millioner support. Allerede i maikvartalet var maskinvareomsetningen oppe i 1,83 milliarder dollar, hvorav 1,23 milliarder i produkter. I augustkvartalet var de tilsvarende tallene 1,70 milliarder dollar og 1,08 milliarder dollar. Novemberkvartalet bekrefter med andre ord at Oracle har fått skikk på maskinvaredelen av forretningen.

De nyeste tallene er bedre enn ventet, og Oracle-aksjen fikk et kursløft på nesten 4 prosent da de ble kjent, til 31,45 dollar. Det er en kraftig forbedring fra sluttnoteringen 31. august i år, på 21,85 dollar.

Oracle-tallene tas følgelig til inntekt for et positivt syn på bedriftsmarkedet for IT.

Wells Fargo-analytiker Jason Maynard sier til Wall Street Journal at det er «vanskelig å komme på noe annet selskap som gjør det like bra som Oracle» overfor IT-bedriftsmarkedet.

Den grafiske sammenlikningen av aksjekursene til henholdsvis Oracle og Microsoft øverst i artikkelen kan gjenskapes på denne nettadressen hos Yahoo Finance.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.