RESULTATERFINANS

Oracle-tall viser økende styrke

Avsanner HP om «Sun-ras», og rammes lite av katastrofene i Japan.

25. mars 2011 - 09:02

Oracle la i går fram regnskapet for sitt tredje kvartal, som ble avsluttet 28. februar.

Sammenliknet med samme kvartal for et år siden, økte den samlede omsetningen med 37 prosent til 8,76 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 62 prosent til 2,99 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt økte med 78 prosent til 2,12 milliarder dollar.

Den offisielle prognosen for inneværende kvartal er en omsetningsvekst på 10 til 14 prosent. Det innebærer en ventet omsetning i intervallet 10,5 milliarder dollar til 10,8 milliarder. Oracle har tradisjonelt svært solide fjerde kvartaler (mars, april, mai).

Fjorårets tredje kvartal omfattet bare én måneds salg av Sun-maskinvare. Det er følgelig ikke uventet at den maskinvarerelaterte omsetningen mer enn tredobles. Oracle hadde ventet en maskinvareomsetning på 1,1 til 1,2 milliarder dollar i tredje kvartal, og kan derfor ikke si seg helt fornøyd med å ha oppnådd 1,04 milliarder dollar. Med en omsetning av maskinvaresupport på 629 millioner dollar oppnår Oracle en maskinvarerelatert omsetning på 1,66 milliarder dollar, tilsvarende 19 prosent av selskapets samlede omsetning i kvartalet.

UBS-analytiker Brent Thill sier til Wall Street Journal at glippen mellom ventet og faktisk maskinvareomsetning ikke må tillegges større betydning. Han mener at Oracle alt i alt viser styrke i sin strategi med å selge ferdige pakker av maskin- og programvare.

Fjerner man maskinvare fra regnskapet for februarkvartalet, får man en samlet omsetningsøkning på 19 prosent, til 7,1 milliarder dollar. Tjenester økte med 23 prosent til 1,15 milliarder dollar, programvare med 19 prosent til 5,95 milliarder dollar.

Grovt sett stammer nå 68 prosent av Oracles omsetning fra programvare, 19 prosent fra maskinvare, og 13 prosent fra tjenester.

En spesielt viktig indikator for kommende vekst er salget av nye programvarelisenser. I tredje kvartal økte det med 29 prosent til 2,21 milliarder dollar. Det tolkes som veldig sterkt.

Tidligere denne uken kunngjorde Oracle at de kutter ut videre programvareutvikling for Intels Itanium-prosessor. Det utløste en skarp reaksjon fra HP, den eneste større leverandøren som satser på Itanium. HP sa blant annet at Oracles utspill kunne forklares ved det sterke fallet i omsetningen av maskinvare basert på Suns Sparc-prosessor. Oracles tall for tredje kvartal tyder på at det ikke er faktisk dekning for denne uttalelsen.

I går referert digi.no hvordan analytikere frykter at flere IT-selskaper vil gå på en smell i mars på grunn av katastrofene i Japan.

Oracle kunne tenkes å være i faresonen, blant annet fordi Fujitsu, som produserer de kraftigste Sparc-prosessorene, har stengt sitt produksjonsanlegg i det nordlige Japan.

Oracles finansdirektør og kopresident Safra Catz sier at hun ikke venter at katastrofene i Japan vil få noe større utslag på omsetningen i inneværende kvartal. Hun venter heller ikke forsyningsproblemer. Oracles nye Exadata og Exalogic maskiner er ikke avhengig av prosessorer fra Fujitsu.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.