BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle tar et skritt inn i nettskyen

«Oracle Public Cloud» omfatter applikasjoner, database, mellomvare og Java til bedrifter.

Oracle har bygget opp en skytjeneste på grunnlag av egen dedikert maskinvare, og tilbyr tjenester knyttet til database, mellomvare og applikasjoner, med tilhørende sikkerhet og andre garantier (tv). Tilbudet er selvbetjent, og omfatter muligheten til å kjøre egenutviklede Java-applikasjoner på Oracles WebLogic-server i nettskyen, uten noen form for justering av kode (th).
Oracle har bygget opp en skytjeneste på grunnlag av egen dedikert maskinvare, og tilbyr tjenester knyttet til database, mellomvare og applikasjoner, med tilhørende sikkerhet og andre garantier (tv). Tilbudet er selvbetjent, og omfatter muligheten til å kjøre egenutviklede Java-applikasjoner på Oracles WebLogic-server i nettskyen, uten noen form for justering av kode (th).

Larry Ellison brukte sin hovedtale på Oracle OpenWorld onsdag kveld til å presentere en ny familie av selvbetjente bedriftstjenester, døpt Oracle Public Cloud.

Tjenestene omfatter tilgang til Oracles applikasjoner, mellomvare og databaser. Betalingen skjer per månedsabonnement.

I utgangspunktet dreier det seg om fem ulike tjenester, fordelt på to hovedgrupper: applikasjonstjenester med Fusion CRM (kundehåndtering), Fusion HCM («human capital management», altså personal) og Social Network; samt plattformtjenester med henholdsvis Java og Database, der kunden gis anledning til å kjøre egenutviklede Java- og databaseapplikasjoner i Oracles nettsky.

Nettskyen til Oracle er bygget opp på grunnlag av selskapets egen dedikerte maskinvare. Ifølge Ellison garanterer dette høy ytelse, pålitelighet og sikkerhet. Han lover også «elastisitet», det vil si at man skal kunne øke og minke ressursgrunnlaget man bruker, etter behov.

Markedsføringen til Ellison omfatter flere løfter og forpliktelser: Kundene skal kunne kjøre de samme forretningsapplikasjonene i nettskyen som de kjører lokalt. De skal kunne overføre sine Java- og databaseapplikasjoner fra egne systemer og kjøre dem uendret i Oracles nettsky.

Det garanteres videre at hver nettskytjeneste tilbys uavhengig av hverandre, og at alle tjenester omfatter felles tjenester som ressursforvaltning, sikkerhet og tjenesteovervåking.

Det tredje tilbudet på applikasjonssiden, Social Network, er Oracles løsning for samspill og samarbeid på bedriftsnivå, tilpasset definerte forretningsprosesser og bedriftsapplikasjoner.

Databasetjenesten gir tilgang til databaseskjemaer, verktøy for applikasjonsutvikling, programmeringsgrensesnitt for webtjenester og en samling applikasjoner for forretningsproduktivitet.

Java-tjenesten bygger på WebLogic Server, og støtter utvikling og utlegging fra flere utviklingsmiljøer for bedrifts-Java, blant dem JDeveloper, Netbeans og Eclipse.

Ellison brukte anledning til å lange ut mot Salesforce.com, et selskap som lever av å levere kundehåndteringsverktøy fra nettskyen.

Toppsjef Marc Benioff i Salesforce.com skulle opprinnelig holdt en egen hovedinnledning på Oracle OpenWorld, men innslaget ble fjernet fra programmet. Benioff innkalte i stedet til et eget arrangement der han polemiserte mot Oracle og Ellison, og advarte mot «falske nettskyer».

Overgangen til nettskyen utgjør et vesentlig brudd med Oracles eksisterende forretningsmodell, som bygger på salg av programvare.

Ellison unngikk å komme med talleksempler som kunne gitt tilhørerne en anledning til å sammenlikne hva det koster å leie Oracle med hva det koster å kjøpe programvare fra selskapet.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.