ANALYSER

Oracle topper databasemarkedet

IDC og Gartner plasserer begge Oracle på topp i sine anslag over database-markedet.

26. mai 2006 - 11:22

Analyseselskapene IDC og Gartner slapp begge sine anslag over utviklingen i databasemarkedet i går. Gartner har endret metodologi, og beregner nå den totale omsetningen knyttet til programvaren, det vil si nye lisenser, oppdateringer, abonnementer, hosting, teknisk support og vedlikehold. Det innebærer at deres tall nå kan sammenliknes direkte med dem fra IDC. De store uoverensstemmelsene man har opplevd tidligere mellom IDCs og Gartners analyser av databasemarkedet, er nå borte.

Gartner mener det totale databasemarkedet økte med 8,3 prosent fra 2004 til 2005, til 13,8 milliarder dollar. IDC anslår en økning på 9,4 prosent til 14,6 milliarder dollar.

Hos begge er Oracle den ubestridte markedsleder. Gartner anslår Oracles andel til 48,6 prosent, mens IDC tror Oracle har 44,6 prosent av markedet.

Den videre rekkefølgen er også i hovedsak lik: IBM på andre plass med 22,0 prosent hos Gartner og 21,4 prosent hos IDC, Microsoft på tredje (15,0 prosent og 16,8 prosent). Gartner har NCR Teradata (3,2 prosent) og Sybase (2,9 prosent) på de neste plassene, mens IDC har dem i omvendt rekkefølge: Sybase med 3,5 prosent og NCR Teradata med 2,9 prosent.

Microsoft har den sterkeste prosentveksten fra 2004 til 2005, mens Oracle vokste mest i omsetning.

Gartner ser for seg at markedet for relasjonsdatabaser vil fortsette å vokse i noenlunde samme takt ut 2010. Prosessering av online-transaksjoner, samt behov for mer beslutningsstøtte og større datavarehus, er drivkreftene i veksten.

Linux er databaseplattformen som øker mest, rundt 84 prosent ifølge begge undersøkelsene.

Både Gartner og IDC peker på at Oracle spiller den største rollen i denne utviklingen. IDC mener åpen kildekodedatabaser som MySQL vekker økende interesse, men det har foreløpig liten innvirkning på omsetningen til de kommersielle aktørene. Gartner anslår veksten innen åpen kildekodedatabaser til 47 prosent fra 2004 til 2005, og mener man kan spå en utvikling tilsvarende den Linux innledet for rundt ti år siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.