RESULTATERFINANS

Oracle vender ryggen til Amerika

Tallene viser en klar forskyvning mot Asia, mens nysalget av applikasjoner svikter overalt.

Foto: yanec's photostream på flickr.com
Foto: yanec's photostream på flickr.com
19. sep. 2008 - 09:54

Databasegiganten Oracle leverte i går sine tall for kvartalet fram til 31. august, regnskapsårets første. På forhånd hadde noen analytikere uttrykt frykt for at Oracle, der 10 til 15 prosent av omsetningen går til finanssektoren, kunne oppleve et tilbakeslag, særlig innen salg av nye lisenser.

Tallene viser at krisen tilsynelatende preller av Oracle som vann på gjess: Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte salget av nye lisenser med 14 prosent til 1,24 milliarder dollar. Den totale omsetningen økte med 18 prosent til 5,33 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 25 prosent til 1,52 milliarder dollar. Resultatet etter skatt økte med 28 prosent til 1,08 milliarder dollar.

En nærmere analyse av regnskapet viser at framgangen skyldes at Oracle i stadig større grad vinner fram i andre markeder enn det amerikanske.

Samtidig er det urovekkende at nylisenssalget øker langt mindre enn lisensoppdateringer og support, og at nylisensøkningen utelukkende gjelder database og mellomvare: Innen applikasjoner, der Oracle har brukt milliarder på å kjøpe selskaper som Siebel og PeopleSoft, er det en omsetningssvikt i nylisenssalg på hele 12 prosent..

Foto: yanec's photostream på flickr.com
Foto: yanec's photostream på flickr.com

Oracles samlede nylisenssalg økte med 14 prosent til 1,24 milliarder dollar. Den andre regnskapsposten innen programvareomsetning er lisensoppdateringer og support. Den økte med 23 prosent til 2,93 milliarder dollar. Den siste inntektsposten i regnskapet er service, der omsetningen økte med 9 prosent til 1,16 milliarder dollar.

Det innebærer at lisensoppdateringer og support nå står for 55 prosent av Oracles samlede omsetning, mens nylisenssalgets andel av den samlede omsetningen er redusert fra 24 prosent til 23 prosent.

Økningen i nylisenssalget på 14 prosent betyr at takten er halvert sammenliknet med samme kvartal i fjor. Fra regnskapsåret 2006–2007 til regnskapsåret 2007–2008 økte nylisenssalget med 28 prosent. I august-kvartalet i fjor økte lisenssalget med 35 prosent sammenliknet med august-kvartalet i 2006.

Når takten i nylisenssalget faller, innebærer det at vekstraten innen lisensoppdateringer og support vil reduseres i kommende kvartaler.

Forskyvning fra Amerika til Asia
Oracle oppgir hvordan omsetningen fordeler seg på tre store områder: Amerika, EMEA (Europa, Midtøsten og Afrika) og Asia/Stillehavet. Økningen var henholdsvis 13 prosent i Amerika, 20 prosent i EMEA og 30 prosent i Asia/Stillehavet.

Den reduserte vekstraten i Amerika kompenseres med andre ord av økt takt i Asia. I august-kvartalet i fjor gikk 52,4 prosent av Oracles omsetning til Amerika. I år er andelen redusert til 50,4 prosent.

Forskyvningen av nylisenssalget i fra Amerika til Asia er større enn forskyvningen av den samlede omsetningen. Mens den samlede veksten i nylisenssalget var 14 prosent, ser den geografiske fordelingen av denne veksten slik ut: 8 prosent vekst i Amerika, 10 prosent vekst i EMEA, og 34 prosent vekst i Asia/Stillehavet.

Den geografiske fordelingen av Oracles ansatte viser en tilsvarende forskyvning mot Asia/Stillehavet. Fra august i fjor til august i år økte tallet på ansatte med 10 prosent, til 85 188. Økningen var henholdsvis 8 prosent i Amerika, 7 prosent i EMEA og 12 prosent i Asia. I dag er 38,7 prosent av Oracles ansatte i Amerika, 20,1 prosent i EMEA og 41,2 prosent i Asia/Stillehavet.

Svikt innen applikasjoner
Fordelingen av nylisenssalget viser også en annen trend: Framgang innen database og mellomvare, og tilbakegang innen applikasjoner.

Veksten av nylisenssalg av database og mellomvare er 28 prosent, mens nylisenssalget av applikasjoner går tilbake med 12 prosent.

Denne tendensen gjelder alle tre regioner: I Amerika øker database og mellomvare med 20 prosent mens applikasjoner faller med 9 prosent. I EMEA øker database og mellomvare med 27 prosent mens applikasjoner faller med 23 prosent. I Asia/Stillehavet er det en framgang på 1 prosent innen applikasjoner, mens database og mellomvare øker med 46 prosent.

Svikten innen nylisenssalg for applikasjoner er alvorlig: Den setter spørsmålstegn ved den langsiktige virkningen av investeringene i oppkjøp som PeopleSoft og Siebel, og tyder på at Oracle opplever problemer i konkurransen, ikke bare mot SAP og Microsoft, men også mot åpen kildekode. Her virker omsetningssvikten i EMEA spesielt alvorlig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.