Oracle vil ha mer erstatning

Ignorerer rådet fra dommeren og jakter på andel av Googles Android-fortjeneste.

Andre fase i rettssaken mellom Oracle og Google går mot slutten.
Andre fase i rettssaken mellom Oracle og Google går mot slutten.

Ignorerer rådet fra dommeren og jakter på andel av Googles Android-fortjeneste.

Oracle ser ikke ut til å være med på forslaget om at tredje fase av rettssaken mot Google avlyses. I denne fasen skal juryen avgjøre hvilken erstatningen Oracle eventuelt skal få fra Google som følge av krenkelser av opphavsrett i Dalvik-komponenten i Android.

Mye tyder på at Oracle ikke vil få mer de 150 000 dollar som er det lovpålagte maksimalbeløpet for erstatning etter de krenkelsene Google har gjort med 9 kodelinjer i Dalvik. Dette er et svært lite beløp i forhold til det Oracle nok hadde ventet da Google ble saksøkt sommeren 2010.

– Vi mener at vi ifølge loven har krav på krenkerens fortjeneste. Vi ber ikke om all fortjeneste, vi ber ikke om det meste av fortjenesten. Kanskje kommer vi ikke engang til å be om mye av deres fortjeneste, sa en av Oracles advokater, David Boies, under rettssaken på fredag i forrige uke, ifølge Ars Technica.

Dommeren i rettssaken, William Alsup, er tydelig skeptisk til dette, men vil etter alt å dømme tillate det likevel.

– Det er på toppen av meningsløshet dersom du for de ni linjene får hundrevis av millioner dollar av fortjenesten. Loven kan ikke fungere på den måten, sa Alsup ifølge Wired.

– Du kan forsøke å overtale juryen. Si at du vil ha hundrevis av millioner for ni linjer med kode. Jeg tror ikke det vil bidra til saken din, men du er en flink advokat, du kan gjøre dette. Jeg har sagt hva jeg generelt mener, men jeg sier ikke at du ikke kan forsøke, sa Alsup ifølge Ars Technica.

Spørsmålet er om det er så mye å hente. Google deler ut Android gratis og har ingen direkte inntekter fra plattformen. I 2010 skal selskapets Android-virksomhet ha gått med stort underskudd. Dette går fram av tall som dommer Alsup har fått tilgang til, men som ikke er offentliggjort.

Et annet spørsmål, trolig det vesentligste i hele saken, er om programmeringsgrensesnitt i det hele tatt kan beskyttes av opphavsrett. Dette er en avgjørelse som det har blitt opp til Alsup må ta. Han må også svare på Googles anmodning om at hele den første fasen av rettssaken skal erklæres ugyldig, siden juryen ikke kom fram til enstemmighet på spørsmålene om Google bruk av de ni kodelinjene kan anses som rimelig bruk.

I tillegg til opphavsrettsdelen av rettsaken, kommer patentdelen. Det meste av bevisførselen i denne saken er nå over, og det er ventet at avslutningsprosedyrene vil bli holdt senere i dag. I denne delen av saken er det særlig to spørsmål som har blitt diskutert. Det ene dreier seg om hvorvidt Android i det hele tatt har krenket de to aktuelle patentene. Det andre dreier seg om hvorvidt Google og Sun, som senere ble kjøpt av Oracle, diskuterte patentspørsmål før forhandlingene om bruken av Java i Android strandet.

    Les også:

Til toppen