Oracle vil ta Microsoft på pris

Oracle 10g er klar til nedlasting. Pris blir en sentral faktor i konkurransen mot Microsoft.

Oracle 10g er klar til nedlasting. Pris blir en sentral faktor i konkurransen mot Microsoft.

Nettstedet til Oracle tilbyr nedlasting av versjon 10g av databasen, foreløpig bare for 64 biters Solaris og HP-UX. Det antas av utgaver for Linux og Windows vil følge om kort tid.

    Les også:

10g kommer i tre varianter, differensiert på pris og funksjonalitet. I den nedre enden er Standard Edition One. Den er dimensjonert for servere med en til to prosessorer. I forhold til 9i versjonen, er prisen kuttet fra 6000 til 5000 dollar.

I det midtre segmentet er Standard Edition ikke bare oppgradert til 10g, den er også utvidet med en "mini RAC", altså en begrenset evne til å klynge applikasjoner over to noder. (RAC står for "real application cluster".) Grunnprisen på 15.000 dollar per prosessor vil beholdes. Prisen for Enterprise Edition er formelt sett uendret. Den endelige prisen for Enterprise Edition er gjenstand for forhandlinger.

Oracle lovet på et kundearrangement i forrige uke at 10g vil prises til et konkurransedyktig nivå i forhold til Microsoft.

– Det innebærer at ingen skal være billigere enn oss på noen av de tre prisnivåene. Vi skal være konkurransedyktige overalt, presiserer markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle Norge til digi.no. – Det gjelder både innkjøpspris og eierkostnader.

I den nedre enden av markedet er det hard konkurranse mellom Oracle 10g, Microsoft SQL Server og IBM DB2 Express, og Oracle søker også å stanse Microsofts oppover mot de virkelig store systemene.

– Vi er konkurransedyktige i det nederste segmentet. Det gjenspeiles i at vi det siste året fikk nye avtaler med 70 kommuner i Norge.

Når det gjelder det midtre og øvre segmentet er også teknologisk forsprang et viktig argument.

– Vi har ett til tre års forsprang på Microsoft når det gjelder klynging. Mini-RAC i Standard Edition er flott for mindre organisasjoner med la oss si ett Microsoft og ett Oracle-miljø. Med mini-RAC inkludert i 10g kan de flytte alt over på Oracle og få lavere kostnader. I store miljøer, der det er snakk om å konkurrere mot Unix-servere og stormaskiner, gir grid-egenskapene til 10g store fordeler i forhold til RAC. Ikke bare kan du klynge uten å skrive om applikasjonene. 10g gjør også klyngen transparent til de som skal drifte systemet. Våre driftsverktøy tilbyr en ekstremt intelligent lastbalansering.

Løvvik er heller ikke redd for gratisdatabasen MySQL.

– At noe er gratis kan ikke kompensere for et teknologisk etterslep som kan måles i mange år. MySQL svarer til Oracle 6 når det gjelder funksjonalitet. Det er ikke dårlig, men det vil ta ti til femten år før MySQL er dit Oracle er i dag.

Til toppen