Oracle vil tilby web-basert utviklingstjeneste

Oracles Project Marvel vil la utviklere bygge fullverdige webapplikasjoner uten annet utstyr enn en nettleser.

Oracles Project Marvel vil la utviklere bygge fullverdige webapplikasjoner uten annet utstyr enn en nettleser.

Project Marvel ble demonstrert av Oracles internasjonale markedssjef Mark Jarvis på første dag i det pågående OracleWorld-arrangementet i København, der 7000 bruker fra Europa, Afrika og Asia er samlet. Oppgaven var å bygge en interaktiv webapplikasjon der alle byggeklossene var klare. Project Marvel skal legges ut som allment tilgjengelig tjeneste på Oracle Technology Network (OTN), nettstedet som binder sammen Oracle-utviklere verden over, hvorav 12.000 i Norge.

Flere av egenskapene til Project Marvel minner om publiseringsverktøyet til norske Nextframe.

Les også

Grensesnittet til Project Marvel tilbyr en rekke hjelpemidler for å bygge nettaplikasjoner. Etter demonstrasjonen å dømme, er framgangsmåten omtrent slik:

I en tjeneste kalt "SQL Workshop" laster du opp en skript som gir websidene du skal lage tilgang til tabeller og data. Sidenes gjensidige avhengighet defineres gjennom en tjeneste kalt "Flow Builder", der man også legger ut nødvendige ledetekster og oppretter forbindelse mellom sidene og tabellene. En tredje tjeneste, "Report Wizard", definerer hvilke data fra tabellen som faktisk skal vises på siden.

Jarvis demonstrerte også hvordan Project Marvel kan brukes til å opprette interaktivitet, ved å benytte seg av lagrede prosedyrer i databasen.

Til slutt viste Jarvis hvordan man kan hente maler for å endre det gjennomgående designet til applikasjonen man lager.

For å understreke hvordan Project Marvel kan brukes til gruppearbeid, fikk Jarvis to forskjellige utviklere til å alternere i demonstrasjonen av hver tjeneste. Applikasjonen ble vist skritt for skritt etter hvert som den ble utviklet.

For å framheve hvor enkelt det hele var, leste Jarvis av museklikktelleren for begge utviklerne. De viste henholdsvis 51 og 42 klikk.

- Project Marvel er et eksempel på det som er et gjennomgående trekk ved Oracle i dag, der man stadig søker nye og enklere metoder for applikasjonsutvikling, sier markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle Norge til digi.no. Han ble først informert om prosjektet for en ukes tid siden.

Project Marvel innebærer at utviklere kan gis tilgang til hele organisasjonens utviklingsmiljø over web, og snekre sammen applikasjoner uten annet personlig utstyr enn en skjerm med nettilgang. Å tilby utviklingsverktøy som tjeneste over web er ingen ny ide, men Oracle er blant de første som er i stand til å prøve den i virkelig stor skala.

På en pressebriefing etter demonstrasjonen ble Jarvis spurt om forretningsmodellen til Project Marvel.

- Vi kommer til å tilby det som tjeneste, ikke som atskilt lisensierbart produkt. Tjenesten genererer kode i PL/SQL, som kan kjøres på enhver 9i-installasjon. Teknologisk sett vil vi kunne tilby også kjøring som tjeneste, alternativt kan vi la kunden laste ned koden til kjøring i eget nett.

Til toppen