Oracle viser ny «databasemaskin»

Exadata versjon 2 bygger på Sun, og skal være langt raskere enn forgjengeren fra HP.

Oracle viser ny «databasemaskin»
Bilde:

I går avduket Oracle det de mener er verdens første databasemaskin for online transaksjonsprosessering (OLTP): Exadata versjon 2. Maskinvaren er utviklet av Sun.

Den nye enheten bærer offisielt navnet Sun Oracle Database Machine, samtidig som Oracle selv også bruker Exadata v2 i sine omtaler. Den erstatter Exadata versjon 1 som var et samarbeid med HP, og som har vært på markedet et års tid, se artikkelen HP og Oracle gjør varehus kjappere. Mens Exadata v1 var en databasemaskin kombinert med lagringsserver, er versjon 2 forbedret slik at den kan håndtere OLTP i tillegg til datavarehus.

Oracle sier at maskineriet er bygget opp med industristandardkomponenter satt sammen av Sun, og at OLTP-egenskapene skyldes en cache-løsning basert på Sun FlashFire-teknologi. Programvare omfatter Oracle Database 11g Release 2 og Oracle Exadata Storage Server Release 11.2.

Sammenliknet med Exadata v1 er versjon 2 dobbelt så raskt brukt til datavarehus. Datalagringskapasiteten er økt med en faktor på ti, og søketiden er redusert med 90 prosent, uten at det kreves endringer i applikasjonene.

Versjon 2 er tilgjengelig i fire varianter som alle er tilgjengelig umiddelbart. Grunnsystemet omfatter én databaseserver og én lagringsserver. De andre variantene omfatter henholdsvis:

  • to databaseservere og tre lagringsservere i en kvart rack
  • fire databaseservere og sju lagringsservere i en halv rack
  • åtte databaseservere og 14 lagringsservere i en full rack

I tillegg til FlashFire-cachen, skyldes ytelsesøkningen 80 prosent raskere mikroprosessorer (Intel Xeon Nehalem), 50 prosent raskere disker (SAS, på 600 GB hver), 200 prosent raskere minne (DDR3), 125 prosent mer minne (72 gigabytes per databaseserver), 100 prosent raskere internnett (Infiniband i 40 gigabit per sekund) og en brutto diskkapasitet på 100 terabyte (SAS) eller 336 terabyte (SATA) per rack.

Flashminnekortene gjør at applikasjoner som kjører på databasemaskinen kan oppnå opp til én million I/O-operasjoner per sekund, heter det videre.

    Les også: