RESULTATERFINANS

Oracle vokser innen servere

Larry Ellison opplever at kunder trives med integrerte løsninger.

Larry Ellison mener kunder tyr til nettskyen av samme grunn som de kjøper ferdige pakker av maskin- og programvare.
Larry Ellison mener kunder tyr til nettskyen av samme grunn som de kjøper ferdige pakker av maskin- og programvare. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
19. mars 2014 - 13:24

I tallene for kvartalet ut februar som Oracle la fram i går kveld norsk tid, framheves to lyspunkter: Korrigert for valutasvingninger er omsetningen av ny maskinvare er opp 10 prosent, mens omsetningen av applikasjoner i nettskyen – «Cloud Applications» – er opp 25 prosent.

Blant ny maskinvare er det kategorien «Engineered Systems», hvorav Exadata, Exalogic og SuperCluster (full liste på Oracle Engineered Systems) som øker mest, med 30 prosent.

De siste kvartalene har Oracles maskinvareomsetning generelt sett falt, og Oracle har gått kraftig tilbake i forhold til det bloale servermarkedet. Analyseselskapet IDC anslår at det globale servermarkedet falt med 4,4 prosent i fjerde kvartal i fjor, og at markedet for høyende servere – noe Exa-maskinene og SuperCluster utvilsomt er – hadde spesielt store problemer. Det er følgelig oppsiktsvekkende at Oracle nå greier en økning på 8 prosent (ikke-valutakorrigert), til 725 millioner dollar.

Det gjøres også et poeng av at ordrene for Cloud Applications økte med 60 prosent i kvartalet. Omsetningen av Cloud Applications «nærmer seg» 300 millioner dollar. Den inngår i regnskapsposten «nye programvarelisenser og nettskyprogramvare» som øker med 4 prosent (6 prosent korrigert for valutasvingninger) til 2,4 milliarder dollar.

De øvrige tallene er mindre spennende. Målt i dollar er omsetningen opp 4 prosent til 9,3 milliarder dollar, sammenliknet med samme kvartal for et år siden. Driftsresultatet er opp 7 prosent til 3,6 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt er opp 5 prosent til 3,25 milliarder dollar. Tiltak med omtanke for aksjonærene gjør at nettoresultat per aksje er opp 8 prosent, og ville vært opp 10 prosent hadde det ikke vært for den ugunstige dollarkursen.

Både Bloomberg og Wall Street Journal skriver at omsetningen er noe lavere enn analytikerne hadde ventet, og at også overgangen til nettskyen går tregere enn ventet, spesielt siden forrige kvartal var så positivt for dette feltet. Flere analytikere antyder at man nå begynner å se følgen av at snuoperasjonen fra lisens til sky kom seint i gang.

Oracle-aksjen falt 3,6 prosent da kvartalstallene ble kjent.

I inneværende kvartal ser Oracle for seg en vekst på mellom 3 og 7 prosent.

Oracles ledelse er enige om at kvartalet var bra. Toppsjef Larry Ellison sier veksten i både skyen og integrerte systemer («Engineered Systems») viser at kundene vil ha ferdige pakker, der de slipper å balle med å få program- og maskinvare til å spille sammen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.