Oracle vurderer full krig mot Windows

Oracle-sjef Larry Ellison vurderer å kjøpe opp et av de store Linux-selskapene og starte full krig mot Microsoft og Windows.

Oracle-sjef Larry Ellison vurderer å kjøpe opp et av de store Linux-selskapene og starte full krig mot Microsoft og Windows.

Mange har spekulert i at det var Google som skulle lansere et nytt operativsystem, men nå forteller Oracle-sjef Larry Ellison, at han vurderer å utfordre Windows.

Ellison røper de pågående vurderingene i et intervju med avisen Financial Times. Ellison forteller at vurderingene går på enten å bygge seg sin egen Linux-versjon eller kjøpe et av de ledende Linux-selskapene.

Ellison er kjent for ikke å være beskjeden, men ingen i bransjen ler lengre. For den sterke gründeren av Oracle har personlig de siste årene gjennomført IT-bransjens hittil mest omfattende oppkjøpsraid. Bare når du er største tjener du skikkelig med penger, har Ellison gitt som forklaring.

    Les også:

Oracle er markedsleder på databaser og har etterhvert satset hardt på økonomi- og forretningssystemer. For 140 milliarder kroner har Ellison handlet flere store konkurrenter og en rekke mindre og komplimentære selskaper. Nylig kjøpte han svenske Hotsip og han forsøkte også å kjøpe opp åpen kildekode-databasen MySQL.

Ellison forteller til Financial Times at han vurderer både et kjøp av Linux-markedsleder Red Hat og nestleder Novell som i dag eier Suse Linux. Red Hat har satset mest på server-operativssystem. Det er mer et oppkjøp av Novell og Suse Linux Oracle raskest kunne ha gitt Linux økt slagkraft i kampen mot Microsoft.

Et oppkjøp eller en egensatsning fra Oracle kunne - på litt sikt - virkelig ha endret mye i hele programvare-bransjen. Spørsmålet er om selv Oracle med sine store ressurser ville klare å gjøre noe med nesten-monopolet til Windows. Da må Oracle satse på Linux på PCer - på serversiden selger Oracle sine produkter både for Unix, Linux og Windows.

Ellison mener likevel det hadde vært et fordel å eie et operativsystem slik Microsoft gjør.

- Jeg ville likt å eie en komplett "stack", Vi mangler et operativsystem. Du kan argumentere for at det ville være mye fornuft i å distribuere og støtte Linux, sier Ellison til Financial Times.

Ellison påpeker også at Red Hat med oppkjøpet av Jboss er blitt en konkurrent på mellomvare, noe som også styrker behovet for å gjøre noe.

Et oppkjøp av Red Hat ville fått store konsekvenser for blant annet IBM som har satset knallhardt på nettopp denne Linux-distribusjonen. Og sammenlignet med andre oppkjøp, er Red Hat småpenger å regne for Ellison selv om selskapet er friskt priset i forhold til omsetning.

Med oppkjøpet av Jboss sist uke har RedHat en markedsverdi på litt over fem milliarder dollar. Uten Jboss omsatte Red Hat for 78 millioner dollar i sist kvartal.

Novell har en markedsverdi på tre milliarder dollar, men selskapet har mye gammel Netware-omsetning og en del omsetning fra annen nettverksprogramvare. Regnskapene i sist kvartal viser hvor liten Linux-bransjen målt i harde kroner og ører - Novell, nummer to i bransjen, omsatte Suse-produkter bare for 56 millioner dollar.

Til toppen