JUSS OG SAMFUNN

Oracles kjøp av PeopleSoft avvist av myndighetene

USAs justisdepartement slo fast at Oracles kjøp av PeopleSoft strider mot monopollovgivningen.

27. feb. 2004 - 08:11

Avgjørelsen til USAs justisdepartement om at Oracle ikke bør få anledning til å kjøpe PeopleSoft, er i tråd med konklusjonen i en intern utredning.

    Les også:

Avgjørelsen innebærer at myndighetene anlegger sak mot Oracle, med krav om at kjøpsprosessen stanses. Søksmålet ble i går registrert hos en domstol i San Francisco.

Departementet mener at kjøpet vil redusere tallet på ledende markedsaktører fra tre (SAP er suverent størst i markedet for storskala forretningsapplikasjoner) til to, og at det vil være ødeleggende for valgmulighetene til både for store bedriftskunder og for offentlige institusjoner. Etter departementets skjønn, kan man ikke ta hensyn til at Microsoft kan tenkes å angripe dette markedet en gang i fremtiden.

Oracles standpunkt er at konsolidering er påkrevet fordi markedet er på vei inn i en periode med lavere vekst, slik at det er hensiktsmessig også for kundene at aktørene effektiviserer seg. Oracle mener også at trusselen fra Microsoft er reell, og at en sammenslåing av markedets nummer to og tre er et bidrag til å sikre reell konkurranse på lang sikt.

Oracle sier de vil møte departementet i retten, og erklærer at søksmålet er "uten grunnlag i fakta og i loven".

Ifølge Wall Street Journal, er det svært sjelden at selskaper tar opp hansken på denne måten. Det vanlige er å trekke seg når justisdepartementet går til sak for å avverge et oppkjøp.

PeopleSoft sier seg lettet over departementets avgjørelse, og forbereder initiativ for å vinne tilbake kunder som har trukket seg av frykt for at oppkjøpet vil tvinge dem til å bytte leverandør. Det mest kjente eksemplet er Los Angeles by, som trakk seg fra en nesten ferdig forhandlet avtale med PeopleSoft på 60 millioner dollar, og som siden har antydet at de i stedet vil satse på SAP.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.