Oracles oppkjøp ga kjempeuttelling

Knalltallene for andre kvartal gir toppsjef Larry Ellison enda mer å skryte av.

Oracles oppkjøp ga kjempeuttelling

Knalltallene for andre kvartal gir toppsjef Larry Ellison enda mer å skryte av.

Oracle leverte i går svært gode regnskapstall for kvartalet fram til 30. november, regnskapsårets andre.

I forhold til samme kvartal i fjor økte omsetningen med 28 prosent til 5,3 milliarder dollar, mens resultatet økte med 35 prosent til 1,3 milliarder dollar.

Inntekter knyttet til programvare økte med 29 prosent til 4,2 milliarder dollar. Av disse var 1,7 milliarder dollar knyttet til nye lisenser. Det er 38 prosent mer enn i fjor.

Fordelingen av salget av nye lisenser på henholdsvis applikasjoner og databaser med mellomvare gleder toppsjef Larry Ellison spesielt: Databaser og mellomvare økte med 28 prosent, mens applikasjoner økte med 63 prosent.

Omsetningen av tjenester økte med 22 prosent til 1,2 milliarder dollar.

I selskapets pressemelding peker Oracles finansdirektør Safra Catz på at veksten innen nye lisenser i andre kvartal er enda større enn i første kvartal. Da nådde den 35 prosent: Det var den sterkeste veksten i nye lisenser på ti år.

Oracle mener tallene peker på hvordan de tar markedsandeler fra både IBM innen mellomvare og databaser, og særlig fra SAP innen applikasjoner. I siste kvartal økte SAP nylisenssalget av applikasjoner med 15 prosent.

Nylisenssalget betraktes som et godt tegn på hvor framgangsrikt et programvarehus er. Det gjenspeiler også kundenes vilje til å investere i ny IT. Oracles vekst på 63 prosent kan derfor tolkes som et sunnhetstegn for både Oracle og for IT-bransjen som helhet, og kan tyde på at virkningen på bransjen av problemene i USAs finanssektor ikke er så stor. Ifølge Goldman Sachs er ikke dette helt riktig: Andelen av Oracles omsetning som går til finanssektoren er 13 prosent, mot typisk 20 prosent for større IT-leverandører.

Kvartalstallene til Oracle gjenspeiler også at selskapets oppkjøp – nærmere 40 selskaper de siste tre årene – må betraktes som vellykket.

Oracle leverte nylig et bud på en av sine største konkurrenter, BEA. Dette budet ble avvist. Da hun la fram kvartalsresultatet fortalte Catz at hun samtalene hun har hatt med BEA-representanter de siste ukene tyder på at det vil være umulig å gjennomføre et «vennlig» oppkjøp slik BEA-styret er sammensatt i dag.

Til toppen