RESULTATERFINANS

Oracles serversalg svikter

Aksjekursen faller og gir frykt for nedkjøling i IT-bransjen.

24. juni 2011 - 15:27

Oracles la i går frem regnskapet for sitt fjerde kvartal, som ble avsluttet 31. mai.

Lønnsomheten stiger og tallene er generelt bedre enn ventet, med ett stort unntak: Salget av maskinvare faller.

Svikten i serversalget overrasket markedet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er investorer nå bekymret over selskapets evne til å fordøye oppkjøpet av Sun Microsystems.

I utvidet handel raste i natt aksjekursen 7,6 prosent, men har siden styrket seg noe. Rett før børsåpning fredag er kursen ned 4,22 prosent.

Målt mot samme kvartal i fjor, økte den samlede omsetningen med 13 prosent til 10,78 milliarder dollar. Driftsresultatet økte 13 prosent til 4,36 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt ble 3,21 milliarder dollar, opp 36 prosent.

Tall fra Oracle er alltid gjenstand for spesiell interesse blant IT-investorer, både fordi de legges frem på et annerledes tidspunkt enn de fleste andre, og fordi de gir en pekepinn om temperaturen i bransjen generelt.

Så sent som i mars regnet Oracle med å øke maskinvaresalget i neste periode med mellom seks og 12 prosent. Fasiten ble i stedet at salget falt seks prosent til 1,16 milliarder dollar.

Nyheten mottas med uro av eksperter Reuters har pratet med. Synet er at tilbakegangen er tegn på en nedkjøling i markedet.

- Dette tyder på at investeringene bremser opp. Alle teknologiselskaper kommer til å bli påvirket, sier analytiker Trip Chowdry i Global Equities Research.

Oracle har tradisjonelt levert svært gode resultater i perioden som omfatter mars, april og mai. De siste seks kvartalene har selskapet i snitt levert 10 prosent høyere overskudd enn ventet. Denne gangen oversteg de forventningene med under 6 prosent.

Nysalget av programvarelisenser økte 19 prosent til 3,7 milliarder dollar. Verdens tredje største programvarehus hadde på forhånd beregnet veksten til å bli mellom fire og 14 prosent.

Driftsmarginen på 48 prosent forklares med organisk vekst i kombinasjon med kontinuerlig fokus på effektivisering.

Utsiktene for inneværende kvartal er at omsetningen vil øke 9 - 12 prosent til mellom 8,3 og 8,5 milliarder dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.