RESULTATERFINANS

Oracles vekst flater ut

Oracles siste kvartalstall får varselklokkene til å ringe. Omsetningsøkningen er redusert til 23 prosent, overskuddsøkningen til 4,5 prosent

Eirik Rossen
9. des. 1997 - 14:28

Kvartalstallene som Oracle la fram i dag, gjelder september, oktober og november 1997 - annet kvartal i selskapets avvikende regnskapsår.

I samme kvartal i fjor omsatte selskapet for 1,3 milliarder dollar og oppnådde et resultat på 179 millioner dollar. Årets tall viser en omsetning på 1,62 milliarder dollar og et overskudd på 187 millioner dollar.

Analytikerne på Wall Street hadde ventet et overskudd per aksje på 23 cents. Det de fikk, var 19 cents.

Oracles første forklaring er valutakursproblemer i Asia/Stillehavsområdet. Selskapet forklarer at uten slike problemer hadde omsetningen vokst med 29 prosent.

Regnskapsårets første halvår gir en omsetning på 2,98 milliarder dollar, 26 prosent mer enn fjorårets første halvår på 2,36 milliarder dollar, og et overskudd på 337 millioner dollar, mot 292 millioner dollar i fjor.

Wall Street Journal mener Oracles problemer dreier seg om noe mer enn bare valutakurser i sørøstasia. Omsetningen av databaseverktøyet økte med bare 3 prosent fra annet kvartal i fjor til annet kvartal i år. Her hadde man ventet en økning på mellom 17 og 20 prosent. Næringsrettede applikasjoner vokste med bare 7 prosent. Etter en 96 prosent vekst i første kvartal hadde man ventet 40 til 50 prosent vekst i annet kvartal.

Omsetningen i USA økte med 29 prosent til 862 millioner dollar, langt mindre enn ventet, noe Oracle forklarer med nedgang i salg til telekommunikasjonsselskaper. En annen forklaring er uventede bivirkninger av en reorganisering av salgsstaben som ble gjennomført for flere måneder siden.

Oracles skuffende resultater blir av noen tolket som tegn på at hele markedet for databaseverktøy kan være i ferd med å bremses.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.