Orakelet fra Omaha slår mykvare-rikinger

Bill Gates er verdens rikeste mann, men investorguru Warren Buffet har klatret på Forbes liste over verdens rikeste. Dermed har Gates medspiller Paul Allen og Oracle-Ellison (bildet) rast nedover.

Bill Gates er verdens rikeste mann, men investorguru Warren Buffet har klatret på Forbes liste over verdens rikeste. Dermed har Gates medspiller Paul Allen og Oracle-Ellison (bildet) rast nedover.

Mye spenning er koblet til listen over Forbes Magazines liste over de aller rikeste i verden. Ikke overraskende er det Bill Gates som topper listen som rikeste mann på planeten, med 58,7 milliarder dollar, 530 milliarder norske kroner. I fjorårets liste sto Gates oppført med 60 milliarder dollar.

For ett og to år siden var listen spekket med nyrike entreprenører fra det som ble kalt "Den nye økonomien". Olje-magnater og industriherrer ble skjøvet ut i det ytterste mørke.

Men siden boblen sprakk, og aksjekursene raste til bunns har de nyrike måtte se langt etter navnet sitt på den fasjonable listen.

Investor-guru Warren Buffet har greid å karre seg tilbake til Forbes listetopp. Buffet er den mest suksessrike investoren i USA, og har over lengre tid bygget seg opp meget store posisjoner i de største amerikanske selskapene. Han satser bare pengene sine i selskaper med høy soliditet og god inntjening, samt selskap som han mener er underpriset.

Orakelet fra Omaha, som Buffet blir kalt, har 32,3 milliarder dollar, nærmere 300 milliarder norske kroner. Dette er en økning på 4 milliarder dollar fra fjorårets liste.

Dermed gikk Buffet forbi Paul G. Allen, medgründer i Microsoft Corporation, som i løpet av fjoråret kunne se formuen skrumpe inn på grunn av aksjeraset i teknologimarkedet.

Men trass aksjeras har Forbes liste over milliardærer vokst. I år inneholder listen 538 navn, fra 482 navn ved forrige år. Det skal også nevnes at Forbes denne gangen har tatt med alle milliardærer, også de som ikke jobber - men som lever på sine enorme midler.
Oracle Corp-gründer Larry Ellison har ingen grunn til å være glad for årets plassering på den fasjonable listen. I fjor var han verdens nest rikeste mann. Hans formue og verdier har skrumpet inn fra 47 milliarder dollar (433 milliarder norske kroner) til 26 milliarder dollar (239 milliarder norske kroner). Men Ellison bør kanskje ikke være helt misfornøyd med 4. plass heller.....

Til toppen