BEDRIFTSTEKNOLOGI

Orange på vippen ved UMTS-tildeling

To parallelle innstillinger fra konsulentselskapet Intech kom til forskjellig konklusjon. Departementet valgte til slutt løsningen med NetCom fremfor Orange-konsortiumet.

Ole-Andreas Krohn
29. nov. 2000 - 18:00

Tildelingen av de såkalte UMTS-lisensene for 3G mobiltelefoni ble i dag offentliggjort. Fire "heldige" UMTS-søkere skal nå få betale en engangsavgift på kroner 200 millioner for lisensene.

- Vi har prioritert å få best dekning av hele landet til en rimelig pris og med en høyest mulig utbyggingshastighet, sa samferdselsminister Terje Moe Gustavsen i forbindelse med dagen tildeling, som også la til at det var vanskelig å skille søkerne.

Hverken Orange-konsortiumet med Schibsted ASA, Nera ASA og Bane Tele (Jernbaneverket), Reach-konsortiumet med Orkla ASA, Posten Norge BA og Dagbladet AS> eller svenske Tele 1 Europe AS hadde gjort seg lekre nok for myndighetene og falt derfor ut.

Nærmest var Orange som ifølge en innstilling fra konsulentselskapet Intech lå an til å få en lisens på bekostning av NetCom GSM ASA. Intech AS la i denne innstillingen i første rekke vekt på antall stasjonspunkter, noe ikke alle søkerne hadde inngitt forpliktende tilbud på.

I en alternativ vurdering kom Intech til samme konklusjon som Post- og teletilsynet. Denne vurderingen la mest vekt på de forpliktelsene til utbygging både arealmessig, befolkningsmessig og tidsmessig som de forskjellige søkerne hadde lagt inn i sine søknader.

Dermed falt Orange ut til fordel for Telia AB-eide NetCom. Netcom skal ha inngitt en uforbeholden utbyggingsforpliktelse, hvilket altså til slutt utgjorde tungen på vektskålen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.