RESULTATERFINANS

Ordresvikt ryster Cisco

Tolkes som et varsel til hele IT-bransjen.

11. nov. 2010 - 10:42

Tallene som nettutstyrsleverandøren Cisco la fram i går sjokkerte børsen. Ikke fordi oktoberkvartalet var verre enn ventet – den var faktisk litt bedre – men fordi toppsjef John Chambers fortalte om omfattende ordresvikt og reduserte forventninger til inneværende og kommende kvartaler.

Cisco-aksjen stupte 14 prosent da dette ble kjent, etter børsens stengetid. Investorene tolker det som et varsel om at IT- markedet ikke er så solid som regnskapene og prognosene til andre store aktører kan tyde på.

I det siste har blant annet Google, Intel og Microsoft levert solide tall. I motsetning til Cisco, omfatter ikke disse tallene utviklingen i oktober. Cisco-tall fungerer generelt som prognose på IT-markedet, nettopp fordi de ligger en måned foran de andre.

I kvartalet fram til 30. oktober, det første i Ciscos regnskapsår, var omsetningen 10,75 milliarder dollar og nettoresultatet etter skatt 1,9 milliarder dollar. Det er henholdsvis 19 prosent og 8 prosent bedre enn i samme kvartal.

Lavere vekst i resultat enn i omsetning tyder på at marginene svikter. Slikt bør ikke skje etter en langvarig periode med omstrukturering og kostnadskutt.

Det blir spesielt illevarslende når omsetningsprognosen for inneværende kvartal er oppgitt til 3 til 5 prosent over forrige andre kvartal. Cisco har for vane å vokse med tosifrede tall. For hele regnskapsåret august 2010 til juli 2011 oppgis en forventet omsetningsvekst på 9 til 12 prosent. Det er langt under Ciscos offisielle vekstmål på 12 til 17 prosent i året. Analytikerne hadde ventet en vekstprognose for 2010–2011 på 13 prosent.

Ordresvikten gjelder primært kabeloperatører og offentlig sektor i USA. Ordrene fra kabeloperatører er 35 prosent lavere enn for et år siden. Ordrene fra delstatsmyndigheter i USA er ned 25 prosent fra i fjor, og nesten halvert fra utgangen av julikvartalet i år. Chambers sa at denne utviklingen har kommet overraskende på selskapet.

Ciscos prognose for egen vekst er mer optimistisk enn analytikeres spådom for det globale IT-markedet som helhet. Goldman Sachs ser for eksempel for seg at bedrifter og det offentlig vil bruk bare 4 prosent mer på IT-investeringer i 2011 enn i 2010. Også Gartner advarer om svært laber vekst i årene framover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.