Ormegutt fikk atten måneder

Tenåringen som spredte en beskjeden kopi av Blaster-ormen må sone atten måneder i fengsel.

Tenåringen som spredte en beskjeden kopi av Blaster-ormen må sone atten måneder i fengsel.

Da Blaster-ormen raste som verst i august 2003, fanget den da så vidt 18 år gamle Jeffrey Lee Parson et eksemplar, endret en detalj og slapp ormen fri igjen. Hans versjon rammet 48.000 datamaskiner, en nærmest ubetydelig andel av det samlede tallet som Blaster-ormen installerte seg i (se tabellen nederst i denne artikkelen). Mens opphavet til Blaster-ormen fortsatt er på frifot, lot Parson seg lett oppspore, og han ble arrestert i slutten av august 2003.

    Les også:

Parson inngikk en avtale med myndighetene, der han innrømmet skyld mot å sone høyst 37 måneders fengsel. Straffen han fikk forkynt fredag, 18 måneders fengsel, var den minste han kunne dømmes til etter avtalen.

Kjennelsen til dommer Marsha Pechman griper fatt i Parsons øvrige problemer. Hun beskriver ham som en ensom, umoden og forsømt ungdom som brukte Internett til å isolere seg. Hun krever han får sone i et av to anstalter som er kjent for å ha lykkes i å føre ungdommer tilbake til samfunnet, ifølge avisa Seattle Post. Etter soningen skal han plasseres under oppsyn, og han skal utføre 100 timers samfunnstjeneste, delvis for å sikre at han får så mye kontakt med andre mennesker som mulig. Parson får inntil videre bare lov til å bruke PC og Internett for utdanning, han forbys adgang til videospill og samtaletjenester.

– Vi skal ikke ha noen innbilte venner. Jeg vil at du skal ha virkelige venner, sa dommeren under rettsmøtet.

Parson har brukt de siste månedene til å lage en video i samarbeid med det offentlige skolesystemet i Seattle. Videoen forklarer hvorfor det er galt å spre virus og ormer.

– Jeg vet jeg har gjort en stor feil og at jeg har skadet mange mennesker. Det er fælt, sa Parson i retten.

Etter rettsmøtet sa Parson at dommeren har forstått ham og gitt ham en rettferdig dom.

Selv om Parson er fra delstaten Minnesota, ble saken lagt til Seattle i delstaten Washington fordi Microsoft var offeret for tjenestenektangrepet utløst av Blaster. En talsperson for Microsoft erkjente Parsons anger som oppriktig.

I Parsons avtale med myndighetene inngikk også erstatning til Microsoft. Dommer Pechman skal avgjøre størrelsen og formen på denne erstatningen 10. februar.

Denne tabellen er fra Internet Storm Center og viser Blaster-ormens samlede spredning i midten av august 2003:

Til toppen