OS/2 Warp: Får IBM sverdet ut av stenen?

Trollmannen Merlin var Kong Arthurs nære forbundsfelle. Når IBM nå lanserer OS/2 Warp 4.0, kjent under kodenavnet Merlin, aner vi kanskje et håp om at operativsystemet skal bistå Store Blå slik Merlin bisto Arthur: Få sverdet ut av stenen, og vinne tilbake imperiet. Passende doser elektronisk magi er da også bakt inn i IBMs siste store løft mot Windows.

Trollmannen Merlin var Kong Arthurs nære forbundsfelle. Når IBM nå lanserer OS/2 Warp 4.0, kjent under kodenavnet Merlin, aner vi kanskje et håp om at operativsystemet skal bistå Store Blå slik Merlin bisto Arthur: Få sverdet ut av stenen, og vinne tilbake imperiet. Passende doser elektronisk magi er da også bakt inn i IBMs siste store løft mot Windows.

IBM erkjenner, i likhet med Bill og hans Microsoft, at nettet er den viktigste drivkraften i alt som skjer i markedet nå. Når operativsystemet blir uadskillelig fra nettet, vendes også slagmarken fra å handle om bokser og applikasjoner, til å handle om hvem som sitter på operativsystemet. Når IBM i et siste desperat løft nå lanserer Merlin, versjon 4.0 av OS/2, er derfor internettet og alt som har med nettet å gjøre tett integrert med selve operativsystemet.

Microsoft ble desperate da selskapet plutselig forstod at Netscape kunne komme til å bli en mektig trussel mot operativsystem-monopolet selskapet hadde, utelukkende fordi Netscape var i ferd med å bli den dominerende premissgiveren for tilgang til internett. IBM har også forstått betydningen av dette. Warp 4.0 er sannsynligvis den aller siste sjansen IBM får til å bevise at de har noen berettigelse i desktop- og server-operativsystemenes verden. Med hele internett på spill, har selskapet satset alt remmer og tøy holder, og dessuten gjort vidtrekkende allianser med blant andre Netscape. Resultatet er et produkt som er praktisk talt uadskillelig fra det viktige globale nervesystemet.

OS/2 Warp 4.0 er det første operativsystemet som har innebygget Java. JavaSoft, Suns datterselskap, er blant dem som forståelig nok applauderer de hete omfavnelsene fra giganten, og en talsmann for selskapet sier at IBMs satsing på Java som industristandard gir dem en tyngde det ellers ville ha tatt flere år å bygge opp.

IBM mener at nettverksdatabehandling (NC - network computing) - datamaskiner som er sydd sammen med internett og intranett, vil ha en like stor effekt på privat- og næringslivet som oppfinnelsen av datamaskiner. Realitetene i dette skinner da også sterkt gjennom. Warp 4.0 har mange nye funksjoner som drar nytte av og investeringer som er gjort klient/tjenerteknologi.

- Hovedmålgruppen til OS/2 Warp 4.0 er store og mellomstore bedrifter, deretter kom mer små bedrifter og til slutt hjemmebrukere, sier Anders Hauglie-Hanssen, direktør for IBM Software Marketing i pressekonferansen.

Med OS/2 Warp 4.0 følger det med to ekstra CDer, den ene innholder rundt 80 programmer i fulle, beta og test versjoner. Den andre CDen innholder de mange hundre versjonene av drivere som skal til for å installere et operativsystem på forskjellige datamaskiner med forskjellig utstyr. Et snedig brukergrensesnitt på dette gjør at man installerer driverene igjennom enten Web Explorer, IBMs egen web-leser, eller Netscape Navigator fra CDen. Identiske sider finnes på IBMs Internett sider og vil alltid inneholde siste versjon av de forskjellige driverene, slik at man alltid kan få siste versjon ved et enkelt klikk.

En morsom egenskap ved Warp 4.0, som foreløpig ikke blir tilgjengelig på norsk, er dets mulighet til stemmegjenkjennelse. Det er nå mulig å åpne foldere, kjøre programmer og diktere brev ved hjelp av stemmen. Og når den endelige versjonen av Netscape Navigator blir ferdig for OS/2, så vil man ha muligheten til å surfe på Internett med tale. Skal sant sies så er det ingen stor sorg at stemmegjennkjennelse ikke vil foreligge i den norske versjonen da det som regel ikke vil øke produktiviteten, men heller senke den betraktelig.

I helhet så er Warp 4.0 et nytt og spennende produkt fra IBM som vil gjøre at de ikke faller bak i dagens satsning på Inter- og Intranett, men heller holder dem et hestehode foran andre når det gjelder nye løsninger, teknologier og satsninger.

Norsk versjon vil være tilgjengelig fra november, prisen vil bli kr.1629.- eks.mva for full versjon og kr.1079.- eks.mva for oppgradering.

Til toppen